Boek
Nederlands

Animal farm

George Orwell (auteur), Quentin Gréban (illustrator)
De dieren op de boerderij komen in opstand. Onder leiding van de varkens Sneeuwbal en Napoleon verjagen ze boer Jansen en nemen ze de macht over. Voortaan is iedereen gelijk. Maar wordt het leven nu beter? Bewerking van de het beroemde verhaal uit 1945 over dictatorschap en communisme. Groot formaat met veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Animal farm
Auteur
George Orwell
Illustrator
Quentin Gréban
Uniforme titel
Animal farm [jeugd]
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Animal farm
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2021
[156] p. : ill.
Aantekening
Vertaling gebaseerd op de Franse versie, geïllustreerd door Quentin Gréban: La ferme des animaux
ISBN
9789044842999 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een rijkelijk geïllustreerde uitgave op groot formaat van de klassieker van George Orwell uit 1945. Het verhaal is een satire op het totalitaire Sovjetregime. De dieren op de boerderij van meneer Jansen komen in opstand tegen de slechte behandeling. Ze verjagen de mensen en nemen de macht over. Voortaan zijn alle dieren gelijk. Maar dat duurt niet lang, want revolutieleider Napoleon (voor wie Stalin model stond) kent zichzelf en de andere varkens steeds meer privileges toe en houdt met zijn waakhonden de anderen stevig onder de duim. Het welbekende einde is dat alle dieren gelijk zijn, maar sommige gelijker dan anderen. De illustraties brengen mooi in beeld hoe de varkens steeds vadsiger worden en steeds meer op mensen gaan lijken. De tekst volgt grotendeels het origineel; met de vele kleurenillustraties wordt deze klassieker toegankelijk voor een breed publiek. Vanaf ca. 10 jaar.

Animal Farm

Wie kent het verhaal van Animal Farm niet? De politieke satire over een hoop boerderijdieren die in opstand komt tegen de boer en een eigen communistisch regime uitbouwt. De quote Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn gelijker dan andere is waarschijnlijk gekender dan het verhaal, maar het resumeert het goed. Het verhaal opnieuw uitgeven is dan ook een opmerkelijke keuze voor de kinderboekenuitgeverij Clavis. Het verhaal is nagenoeg onbewerkt overgenomen, in groot formaat, met prenten door Quentin Gréban. De prenten zijn een echte meerwaarde: het verkinderlijkt het boek niet, maar tilt het net naar een hoger niveau. De personages krijgen een gelaat, en de herrie die geschopt wordt, krijgt een sterke visuele ondersteuning. Soms zijn het kleine prenten die doorheen de tekst staan, op andere plekken gaat het over paginagrote illustraties die door het spel in licht en perspectief uit een film geplukt lijken. Het maakt de opstandige dieren nog gewelddadi…Lees verder

Over George Orwell

George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950), was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Hoewel hij zijn eerste roman reeds in 1933 publiceerde, was hij aanvankelijk slechts enigszins bekend als schrijver om zijn politiek activisme (hij vocht mee in de Spaanse Burgeroorlog), brak hij door in 1945. Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm waarmee hij in 1945 doorbrak en de in 1949 verschenen dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Eton College en Indian Imperial Service

Eric Arthur Blair werd geboren op 25 juni 1903 in Motihari, Bihar, India uit een Schotse familie. Zijn vader Richard Blair werkte voo…Lees verder op Wikipedia