Boek
Nederlands

Dagboeken 1931-1949

George Orwell (auteur), Nelleke Van Maaren (vertaler)
Compilatie van dagboeken van de Britse schrijver (1903-1950).
Onderwerp
Orwell, George
Titel
Dagboeken 1931-1949 / George Orwell ; geselecteerd en vertaald door Nelleke Van Maaren
Auteur
George Orwell
Vertaler
Nelleke Van Maaren
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Diaries
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2016 | Andere uitgaven
359 p. : ill.
ISBN
9789029588621 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Soldaat van het geploeter

In George Orwells dagboeken gaat het over alles behalve het werk aan zijn boeken. Nauwgezet beschrijft hij de ellende van de Britse onderklasse, de bombardementen op Londen en de vorderingen van zijn dwergerwten.

Een politiek dier, noemde zijn vriend en collega Cyril Connolly hem, in een mengeling van spotlust en ontzag: "Hij kon zijn neus niet snuiten zonder te moraliseren over werkomstandigheden in de zakdoekenindustrie."

Wie zich na lezing van George Orwells bijtende satires Animal Farm en Nineteen Eighty-Four mocht afvragen op welke levenservaringen zijn politieke engagement stoelde, werd in 1973 geholpen met de bundel Een olifant omleggen. Een verhelderende keuze uit Orwells essays en beschouwingen (lees het schitterend wrange titelverhaal, een herinnering aan Orwells jonge jaren in koloniaal Birma) met e?e?n gevoelig mankement: de door vertaler en samensteller Martin Schouten beoogde selectie uit Orwells dagboeken stuitte op een onwrikbaar veto van diens weduwe.

Brandende kwesties

Eenenveertig jaar later wordt dat gemis ruimschoots goedgemaakt, met het door Nelleke van Maaren samengestelde en vertaalde Dagboeken 1931-1949. Anders dan de jaartallen in de titel wellic…Lees verder

De Engelse schrijver George Orwell (1903-1950) schreef dagboeken die van even groot belang zijn als zijn satirische en visionaire klassiekers, als 'Down and Out in Paris and London', 'Animal Farm' en '1984'. Deze uitstekend vertaalde selectie omvat vooral de crisisjaren dertig, zijn BBC-praatjes tijdens de Tweede Wereldoorlog en het begin van de Koude Oorlog. Orwells zwerversbestaan vanaf 1931 aan de armoedekant van de maatschappij levert indrukwekkende passages op over de toestand van de Britse arbeidersklasse (de mijnwerkers) én een helder beeld van het ultralinks en ultrarechts in de politiek. Orwell zag al vroeg de gevaren van stalinisme en nazisme. Verrassend zijn de intense fragmenten over vissen en tuinieren op een Hebriden-eiland, toen hij al doodziek was. Onmisbaar voor wie meer wil weten over de gevolgen van de economische crisis in de jaren dertig, alsook voor Orwell-liefhebbers, omdat dit dagboek achtergrondinformatie is voor zijn meesterwerken.

Over George Orwell

George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950), was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Hoewel hij zijn eerste roman reeds in 1933 publiceerde, was hij aanvankelijk slechts enigszins bekend als schrijver om zijn politiek activisme (hij vocht mee in de Spaanse Burgeroorlog), brak hij door in 1945. Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm waarmee hij in 1945 doorbrak en de in 1949 verschenen dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Eton College en Indian Imperial Service

Eric Arthur Blair werd geboren op 25 juni 1903 in Motihari, Bihar, India uit een Schotse familie. Zijn vader Richard Blair werkte voo…Lees verder op Wikipedia