Luisterboek
Engels
Een kritisch partijlid van de totalitaire socialistische staat, die beheerst wordt door Big Brother, begaat een misdrijf door van een vrouw te houden.
Titel
Nineteen eighty-four
Auteur
George Orwell
Verteller
Samuel West
Taal
Engels
Parallelle titel
1984
Uitgever
Bath: AudioGO, 2011
10 cd's
Speelduur
10 hours 45 mins
Aantekening
Complete and unabridged
ISBN
9781408469002

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek* uit 1948, voorgelezen door de Engelse acteur Samuel West. Naast 'Animal farm' is deze 'anti-utopie' het bekendste werk van de Engelse journalist (1903-1950). Winston Smith is een eerlijke, fatsoenlijke medewerker van het Ministry of Truth. Engeland is in 1984 een totalitaire staat volgens de principes van Ingsoc, Engelse socialisme, waarin ieders leven gedicteerd wordt door Big Brother, die zelfs gedachten leest. Het is Winstons taak de geschiedenis te herschrijven, o.a. door artikelen uit de Times zo te 'corrigeren' dat ze kloppen met het propagandamateriaal van Ingsoc. Winston begaat een misdaad door verliefd te worden op Julia en te denken dat partijlid O'Brien te vertrouwen is. Een krachtige en indringende waarschuwing tegen een totalitaire staat, geschreven in een sobere stijl. Diverse malen verfilmd, onder meer in 1984 door Michael Radford.

Over George Orwell

George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950), was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm en de dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Eton College en Indian Imperial Service

Eric Arthur Blair werd geboren op 25 juni 1903 in Motihari, Bihar, India uit een Schotse familie. Zijn vader Richard Blair werkte voor het opiumdepartement van de Civil Service. Zijn moeder Ida Limouzin bracht hem na een jaar naar Engeland. Hij had een oudere zuster, Marjorie, en een jongere zuster, Avril. Later zou hij zijn familiale achtergrond ironisch omschrijven als lower-u…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek