Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Saluut aan Catalonië

George Orwell (auteur), Aad Nuis (vertaler), Geert Mak (inleider)
Relaas over de Spaanse Burgeroorlog waarin de schrijver meevocht aan de zijde van de Republikeinen.
Titel
Saluut aan Catalonië
Auteur
George Orwell
Vertaler
Aad Nuis
Inleider
Geert Mak
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Homage to Catalonia
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Rainbow, 2019 | Andere uitgaven
286 p.
ISBN
9789041713391 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Ik had mezelf beloofd één fascist dood te schieten'

George Orwell blikt in Saluut aan Catalonië terug op zijn hachelijk avontuur aan het front in Spanje. Hoe groter de ellende, hoe fenomenaler zijn zinnen.

George Orwell was een lange man. Met zijn 1 meter 88 stak hij twee koppen uit boven de Spanjaarden met wie hij in de Spaanse Burgeroorlog vocht tegen Franco. Op 17 mei 1937, aan het front in Aragón, wordt die lengte hem bijna fataal. Om vijf uur 's ochtends, bij het wisselen van de wacht, steekt zijn hoofd een moment boven de loopgraaf uit. Op slag wordt hij geraakt door een scherpschutter.

In Homage to Catalonia (1938), de terugblik op zijn Spaanse avontuur, noteert Orwell nauwgezet hoe dat voelt, een voltreffer dwars door je keel: 'alsof ik in het centrum van een explosie stond'.

Hoewel hij zeker weet dat dit het einde is - de kogel heeft zijn halsslagader net gemist - blijft hij alles nauwkeurig registreren. Pijn voelt hij niet, wel 'een verbijsterd gevoel', gecombineerd met 'een hevige gebelgdheid dat ik deze wereld moest verlaten, die me, alles bij elkaar genomen, zo goed ligt'.

Die laatste formulering is typere…Lees verder

Kroniek van een bittere deceptie

George Orwell blikt terug op zijn avontuur aan het Spaanse front. Hoe groter de ellende, hoe fenomenaler zijn zinnen.

George Orwell was een lange man. Met zijn 1 meter 88 stak hij twee koppen uit boven de Spanjaarden met wie hij in de Spaanse Burgeroorlog meevocht tegen Franco. Op 17 mei 1937, aan het front in Aragón, wordt die lengte hem bijna fataal. Om vijf uur 's ochtends, bij het wisselen van de wacht, steekt zijn hoofd een moment boven de loopgraaf uit. Op slag wordt hij geraakt door een scherpschutter.

In Homage to Catalonia, de terugblik op zijn Spaanse avontuur, noteert Orwell nauwgezet hoe dat voelt, een voltreffer dwars door je keel: 'alsof ik in het centrum van een explosie stond'.

Hoewel hij zeker weet dat dit het einde is - de kogel heeft zijn halsslagader net gemist -blijft hij alles nauwkeurig registreren. Pijn voelt hij niet, wel 'een verbijsterd gevoel', gecombineerd met 'een hevige gebelgdheid dat ik deze wereld moest verlaten, die me, alles bij elkaar genomen, zo goed ligt'.

Die laatste formulering is typerend vo…Lees verder

In 'Saluut aan Catalonië' vertelt de Britse schrijver George Orwell (1903-1950) over zijn ervaringen in de Spaanse Burgeroorlog, waarin hij meevocht aan de zijde van de republikeinen. In het eerste gedeelte ligt de nadruk op de ontberingen die hij leed aan het front; de tweede helft is voornamelijk een politieke analyse, waarin Orwell de verdeeldheid onder de revolutionairen beschrijft en de POUM, de partij die hij aanhing, probeert te rehabiliteren aan de hand van allerlei uitlatingen in de pers. 'Saluut aan Catalonië' is dus deels een persoonlijk verslag, deels een poging tot objectiviteit, dat, ondanks Orwells schrijfkunst, toch vooral boeiend zal zijn voor hen die specifiek in de Spaanse Burgeroorlog geïnteresseerd zijn. Paperback; royale druk.

Schelden in de loopgraven

George Orwell schrijft sappig over Catalonië anno 1938, waar alleen kameraden zijn, geen mevrouwen en meneren.

Toen George Orwell in 1946 naar het afgelegen Schotse eiland Jura verhuisde, had hij daar verschillende redenen voor. Natuurlijk wilde hij weg uit het drukke Londen met zijn telefoons, journalisten en andere inbrekers in de privacy die het hem moeilijk maakten om '1984' af te ronden, maar hij dacht zo ook aan de moordaanslag te kunnen ontsnappen die hij al tien jaar verwachtte. De reden voor die angst is te vinden in 'Saluut aan Catalonië', het nu heruitgegeven autobiografische relaas dat Orwell schreef over zijn aandeel in de Spaanse burgeroorlog.

Net zoals veel andere Europese intellectuelen voelde hij zich geroepen om de Spaanse democratie te gaan verdedigen tegen de nationalisten van Franco, en net zoals zij keerde hij na een tijd volstrekt gedesillusioneerd terug naar huis. Toch begon het allemaal goed. Orwell arriveerde in december 1936 in revolutionair Barcelona. Dit is de eerste echte arbeidersstad, dacht hij: er bestond…Lees verder

Over George Orwell

George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950), was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Hoewel hij zijn eerste roman reeds in 1933 publiceerde, was hij aanvankelijk slechts enigszins bekend als schrijver om zijn politiek activisme (hij vocht mee in de Spaanse Burgeroorlog), brak hij door in 1945. Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm waarmee hij in 1945 doorbrak en de in 1949 verschenen dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Eton College en Indian Imperial Service

Eric Arthur Blair werd geboren op 25 juni 1903 in Motihari, Bihar, India uit een Schotse familie. Zijn vader Richard Blair werkte voo…Lees verder op Wikipedia