Boek
Nederlands
Een veroordeelde arts schrijft een brief aan zijn rechter om de moord op zijn geliefde te rechtvaardigen.
Titel
Brief aan mijn rechter
Auteur
Georges Simenon
Vertaler
Hans Van Cuijlenborg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Lettre à mon juge
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 | Andere uitgaves
254 p.
ISBN
9789085426110 (paperback) 9789023490029 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een arts schrijft een brief aan zijn rechter, die hem tot een lange straf veroordeelde, omdat hij een moord heeft gepleegd. Hij tracht de rechter ervan te overtuigen dat deze moord echter een liefdesdaad is geweest. De vrouw waarvan hij hield was een hoer, en werd door hem "bekeerd". Er gebeurden echter iedere keer dingen en er ontstonden situaties die hen herinnerden aan haar vroeger leven. Deze fouten sloeg hij uit haar; hij bande haar "boze ik" uit. De laatste keer sloeg hij echter niet, maar wurgde haar, omdat zijn vrouw en hij samen wilden, dat de "boze ik" voorgoed zou verdwijnen, waarna de "goede ik" in vrede zou kunnen leven. Een goede Simenon, veel sfeer en goede karaktertekeningen; ook geloofwaardig. In 1972 was dit de eerste vertaalde roman van Simenon; hij verschijnt nu in een vlotte nieuwe vertaling. Vrij kleine druk.

Over Georges Simenon

Georges Joseph Christian Simenon (Luik, 13 februari 1903 – Lausanne, 4 september 1989) was een Franstalige Belgische schrijver. Simenon werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Daarnaast schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen. Hij schreef aanvankelijk ook onder de pseudoniemen Georges Sim, Christian Brulls, Gom Gut, Georges d'Isly, Jean du Perry, Jean Dorsage, Jacques Dorsonne, Luc Dorsan, Georges-Martin-Georges en Gaston Vialis.

Biografie

Jeugd

Georges Simenon werd geboren te Luik, Rue Léopold 26 (nu nummer 24) als zoon van Désiré Simenon en Henriette Brühl. De voorouders van zijn vader waren afkomstig uit Wallonië, die van zijn moeder uit Nederland en Duitsland. Zijn vader was werkzaam als boekhouder bij een verzekeringsmaatschappij. Zijn drie jaar jongere broer Christian …Lees verder op Wikipedia

Suggesties