Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het lijk bij de sluis

Georges Simenon (auteur), Anne Van der Straaten (vertaler)
Commissaris Maigret krijgt te maken met de moord op een welgestelde vrouw, wier lijk in de buurt van een sluis is gevonden.
Titel
Het lijk bij de sluis
Auteur
Georges Simenon
Vertaler
Anne Van der Straaten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le charretier de la Providence
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 | Andere uitgaves
187 p.
ISBN
9789085426103 (paperback) 9789023489924 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een trekpaardenstal bij een sluiscafé in het Franse dorpje Dizy wordt het lijk van een chique geklede vrouw gevonden. Ze is gewurgd. Een rijke, Engelse gepensioneerde kolonel die met zijn jacht bij de sluis lag, identificeert haar als zijn vrouw, maar haar dood schijnt hem niet veel te doen. Commissaris Maigret onderzoekt de zaak en vooral het gezelschap aan boord van het jacht heeft zijn interesse, die alleen maar groter wordt als er een tweede dode in het kanaal gevonden wordt. Een goed geschreven, sfeervol en boeiend verhaal met een mooie karaktertekening en een eenvoudige maar aardige plot. Het verhaal is, naast dat het om een van de eerste Maigret-verhalen gaat, ook de moeite waard door de mooie sfeertekening van de Franse binnenscheepvaart rond 1930 toen ook de trekschuit voor goederenvervoer nog volop in gebruik was. De auteur (1903-1989) reisde zelf veel rond per boot en schrijft er met kennis van zaken over.

Over Georges Simenon

Georges Joseph Christian Simenon (Luik, 13 februari 1903 – Lausanne, 4 september 1989) was een Franstalige Belgische schrijver. Simenon werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Daarnaast schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen. Hij schreef aanvankelijk ook onder de pseudoniemen Georges Sim, Christian Brulls, Gom Gut, Georges d'Isly, Jean du Perry, Jean Dorsage, Jacques Dorsonne, Luc Dorsan, Georges-Martin-Georges en Gaston Vialis.

Biografie

Jeugd

Georges Simenon werd geboren te Luik, Rue Léopold 26 (nu nummer 24) als zoon van Désiré Simenon en Henriette Brühl. De voorouders van zijn vader waren afkomstig uit Wallonië, die van zijn moeder uit Nederland en Duitsland. Zijn vader was werkzaam als boekhouder bij een verzekeringsmaatschappij. Zijn drie jaar jongere broer Christian …Lees verder op Wikipedia