Boek
Nederlands

Een mens van goede wil en andere romans

Gerard Walschap (auteur)
+1
Een mens van goede wil en andere romans
×
Een mens van goede wil en andere romans Een mens van goede wil en andere romans

Een mens van goede wil en andere romans

Bundeling van de romans 'Celibaat', 'Een mens van goede wil' en 'Houtekiet'.
Bevat
Titel
Een mens van goede wil en andere romans
Auteur
Gerard Walschap
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
535 p.
ISBN
9789085424901 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen publiceert een nieuwe uitgave van een aantal van Gerard Walschaps romans. Naast het werk uit de titel bevat Een mens van goede wil en andere romans ook Celibaat en Houtekiet. Deze drie verhalen concentreren zich elk rond een protagonist met een andere visie op het leven. Walschap schetst van alle zienswijzen de positieve en negatieve kanten en weet dat geen van de drie de juiste is, omdat een mens alleen de wereld niet kan vormen zoals hij het wil. Dit aanvaarden blijkt een moeilijk proces.
André d’Hertenfeldt grijpt in Celibaat naast de mogelijkheid tot liefde. De roman wijst op wat had kunnen zijn, als André zich maar adequaat had kunnen uitdrukken. Zijn falen uit zich symbolisch in zijn bijkomende onverstaanbaarheid, een gevolg van zijn oorlogservaring. De hoofdstukken lezen als herinneringen, die per definitie onvolledig zijn. Wanneer we terugdenken aan vroegere gebeurtenissen, vullen we onbewust de gaten in. 
Lees verder
Bundeling van drie romans van Gerard Walschap: 'Celibaat', 'Een mens van goede wil' en 'Houtekiet'. Walschap (1898-1989) is een van de 'Vlaamse reuzen' die zelf weliswaar uit een katholiek gezin kwam en veel roomse teksten heeft geschreven, maar toch met een paar romans België 'ontvoogd' heeft van het insnoerende roomse geloof. Met zijn romans 'Celibaat' en 'Een mens van goede wil' heeft Walschap als het ware het pad geëffend voor zijn hoofdpersoon in 'Houtekiet': het vrijgevochten personage dat elke bekrompenheid slecht met zijn overrompelende spontaniteit en generositeit. Houtekiet is een primitieveling die zich tegen alle sociale druk teweerstelt. Toen het boek in 1939 verscheen, veroorzaakte dat ook veel ophef vanwege de onverbloemde lofzang op een creatief en seksueel bevredigend leven. Deze romans van Walschap zijn nog steeds fris en bovendien bieden ze een groot inzicht in de sociale problematiek van Vlaanderen in de jaren dertig. Normale druk.

Over Gerard Walschap

Jacob Lodewijk Gerard baron Walschap (Londerzeel, 9 juli 1898 – Antwerpen, 25 oktober 1989) was een Vlaams schrijver, vooral van romans.

Biografie

Walschap was de zoon van een kleine kruidenier. Hij was op school een goede leerling en wilde missionaris worden, en grootse dingen doen, volkeren bekeren, zoals hij later zelf zei. In Leuven begon hij aan de studie voor priester, maar vlak voor hij de eerste wijdingen zou ontvangen, stopte hij ermee. Hij besefte dat priesterschap en celibaat niet aan hem waren besteed. Hij ging werken op de redactie van het katholieke Vlaamse weekblad Het Vlaamsche Land en later voor Hooger Leven. Hij begon de Deense, Noorse en Russische grote auteurs te lezen en kwam stilaan tot nieuwe inzichten over schrijven, inzichten die hij een leven lang zou toepassen en waarvoor hij door de katholieke Kerk zou worden aangevallen en gecensureerd. Hij wilde in eerste instantie een epische romankunst: (…Lees verder op Wikipedia