Strip
Nederlands

Kik gaat los

Gerben Valkema (auteur)
+1
Kik gaat los
×
Kik gaat los Kik gaat los
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kik de kikker schept graag op. Maar soms zijn zijn vriendjes hem te vlug af. AVI-Start. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI Start, AVI 1
Titel
Kik gaat los
Auteur
Gerben Valkema
Taal
Nederlands
Editie
Vijfde, geheel herziene druk
Uitgever
Nijmegen: Plan A uitgevers, 2020 | Andere uitgaves
30 p. : ill.
ISBN
9789083018614 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Speciaal voor eerste lezertjes werd de serie ‘Kik’ uitgebracht. Kik is bekend van het tijdschrift Maan Roos Vis en beleeft met zijn vriendjes allerlei avonturen. Hoewel het boek met harde kaft als een echt 'leesboek' oogt, is het als een strip opgevat. De toegankelijke verhalen zijn immers korte gags van één pagina lang. 
Dit boek is geschikt voor lezers met AVI-niveau ‘start’. Gerben Valkema is goed tegemoet gekomen aan de beginnende lezertjes. Waar de eerste verhaaltjes nog veel losse klanken bevatten zoals uitroepen en onomatopeeën, gaat dit stilaan over in de woorden ‘maan’, ‘roos’ en ‘vis’. Naar het einde toe wordt de woordenschat uitgebreider, maar de woorden blijven eenvoudig en bestaan telkens uit één lettergreep. Er is bovendien veel herhaling. Dezelfde woorden komen vaak terug, wat positief is voor de koppeling tussen beeld en klank. Op deze manier worden de woorden tijdens het lezen echt ingeprent. De erg korte tekst zorgt er anderzijds voor dat dit boekje in e…Lees verder
Kikker Kik en zijn vriendjes beleven allerlei korte avonturen en belanden in de gekste situaties. Bundel stripverhalen (van steeds een pagina) voor kinderen in groep drie die net hun eerste woordjes kunnen lezen, AVI-Start. De verhalen worden door de tekeningen verteld; in woordballonnen (of als uiting van geluid) staan eenvoudige woorden (roos, vis, boot) of letters (mmm, brbbb, tsjoee, ppp!!). Juist die laatste categorie ‘woorden’ zullen bij de jonge lezers nog onbekend zijn, maar zijn ook een uitdaging om met de letterklanken te spelen. De strips hebben een duidelijke, vaak humoristische spanningsopbouw en werken steeds naar een climax toe. De emoties van de stripfiguren komen goed tot uiting en stripeigen elementen (door symbolen laten zien dat iemand vloekt) komen duidelijk naar voren. Soms geven details een extra dimensie aan een strip (de Mondriaan die wordt geschilderd en Sinterklaas op de achtergrond). De strips rondom Kik verschijnen al enkele jaren in het kindertijdschrift …Lees verder

Over Gerben Valkema

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Gerben Valkema (Ulrum, 14 april 1980) is een Nederlands striptekenaar, onder andere bekend van de stripreeks Elsje.

Biografie

Gerben Valkema werd op 14 april 1980 geboren in het Groningse Ulrum. In Groningen volgde hij een opleiding aan de Academie Minerva. Tijdens zijn werk voor een stripwinkel in Groningen werd hij ontdekt door striptekenaar Jan Kruis die hem uitnodigde om te werken voor zijn studio.

Valkema tekende bij Studio Jan Kruis mee aan afleveringen van Jan, Jans en de Kinderen. Valkema startte in 2007 met scenarist Eric Hercules de samenwerking Hercules & Valkema, verantwoordelijk voor de stripreeks Elsje. Deze verschenen in regionale dagbladen en in Eppo. Ook tekende Valkema mee aan strips van Donald Duck en Agent 327.

In 2012 tekende Valkema voor de Toonder Campagnie een Bommelstripstrook ter gelegenheid van 100 jaar Marten Toonder.

Suske en Wiske homm…Lees verder op Wikipedia