Makkelijk lezen
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De klucht van de koe : het toneelstuk van Bredero, naverteld door Helene Bakker

+1
De klucht van de koe : het toneelstuk van Bredero, naverteld door Helene Bakker
×
De klucht van de koe : het toneelstuk van Bredero, naverteld door Helene Bakker De klucht van de koe : het toneelstuk van Bredero, naverteld door Helene Bakker

De klucht van de koe : het toneelstuk van Bredero, naverteld door Helene Bakker

Eenvoudige navertelling van de 16e-eeuwse klucht over een olijke oplichter die een boer op slimme wijze zijn liefste bezit afhandig weet te maken: hij steelt zijn koe.
Taalniveau
Huis van het Nederlands niveau 2
Titel
De klucht van de koe : het toneelstuk van Bredero, naverteld door Helene Bakker
Auteur
Gerbrand Adriaenszoon Bredero
Bewerker
Helene Bakker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, © 2014
43 p.
ISBN
9789086961986 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gijs is een olijke oplichter die een boer op slimme wijze zijn liefste bezit afhandig weet te maken: hij steelt zijn koe en weet de situatie zo te manipuleren dat de domme boer daarna zijn eigen koe voor Gijs verkoopt. Van de vierhonderd jaar oude, vanouds hilarische toneeltekst van Bredero is in eenvoudige taal een verhaal gemaakt. De prijs voor dergelijke initiatieven is dat er veel verloren gaat van de oorspronkelijk humoristische dialogen, het platte dialect en de betekenisvolle beeldspraken. Men mag zich in alle eerlijkheid afvragen of deze klassieker de beoogde lezersgroep zal aanspreken. In de serie Literatuur voor beginners verscheen van dezelfde auteur Karel en Elegast. Vrolijke gekleurde omslag met koeienkop. Cursieve moeilijke woorden worden achterin verklaard. Grote letter.

Over Gerbrand Adriaenszoon Bredero

Gerbrand Adriaenszoon Bredero (Amsterdam, 16 maart 1585 – aldaar, 23 augustus 1618) was een Nederlands dichter, toneelschrijver en rederijker, niet van hooggecultiveerde renaissanceliteratuur, maar van een volkse dichtkunst. Zijn belangrijkste werk is het blijspel Spaanschen Brabander uit 1617, 'het hoogtepunt van de Nederlandse blijspelkunst in de gouden eeuw'.

De veelbegaafde Bredero was zowel schilder, als schrijver van toneel en lyriek. Er zijn geen gesigneerde schilderijen van hem bewaard gebleven. Zijn toneelwerk beslaat drie genres: kluchten, blijspelen en tragikomedies. Zijn bekendste klucht is De klucht van de koe uit 1612. Als lyricus is hij vooral bekend van het in 1622 postuum verschenen Groot Liedboeck. Hoewel hij ook enkele geslaagde sonnetten schreef, had hij vooral aanleg voor het traditionele lied. Ook lagen oude versvormen hem beter dan de alexandrijn. Volgens de redacteur van Bredero's verzamelde werken Garmt Stuiveling bereikt B…Lees verder op Wikipedia

Suggesties