Boek
Nederlands

Een en ander : een keuze uit de gedichten en korte toneelstukken

Gerhard Rühm (auteur), Erik De Smedt (vertaler)

Een en ander : een keuze uit de gedichten en korte toneelstukken

Titel
Een en ander : een keuze uit de gedichten en korte toneelstukken
Auteur
Gerhard Rühm
Vertaler
Erik De Smedt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Uitgever
Gent: Zegwerk, 2006
[40] p.

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Leeswolf-recensent Erik de Smedt is een hartstochtelijk promotor van de Oostenrijkse literatuur. Nadat hij eerder dit jaar zijn vertaling van Konrad Bayers Het hoofd van vitus bering publiceerde, is nu onder de titel Een en ander 'een keuze uit de gedichten en korte toneelstukken' van Gerard Rühm verschenen. Net zoals Bayer was ook Rühm lid van de befaamde Wiener Gruppe, een groep auteurs die in de jaren '60 de Oostenrijkse literatuur op haar kop zette. Met hun op dadaïstische leest geschoeide radicale experimenten choqueerden deze schrijvers de literaire goegemeente, maar forceerden ze vooral ook een belangwekkende vernieuwing.

Hoe die er in concreto uitzag, daarvan kan de Nederlandstalige lezer nu kennis nemen in het prachtig vormgegeven cahier Een en ander. Rühm heeft, zo wordt al gauw duidelijk, een bijzondere voorliefde voor het absurde. Vanzelfsprekendheden denkt hij zo lang door tot ze de lezer vreemd voorkomen. Een alledaagsheid wordt daardoor plots iets om bij stil…Lees verder

Over Gerhard Rühm

Gerhard Rühm (Wenen, 12 februari 1930) is een schrijver, componist en beeldend kunstenaar die deel uitmaakte van de Wiener Gruppe. Zijn radicaal vernieuwende werk is voor een groot gedeelte intermediaal. Het beweegt zich in het grensgebied van literatuur, beeldende kunst en muziek.

Rühm studeerde in Wenen piano en compositieleer. Hij verdiepte zich in de dodecafonie bij Josef Matthias Hauer en in oriëntaalse muziek. Omdat hij in Oostenrijk te weinig publicatiemogelijkheden voor zijn werk vond, verhuisde hij in 1964 naar Berlijn waar hij contacten kreeg met uitgevers en de radio zijn hoorspelen wilde uitzenden. Van 1972 tot 1995 was hij docent vrije grafiek aan de Hochschule für bildende Künste in Hamburg.

In de Wiener Gruppe was hij de radikaalste experimentator, die de literatuur op het bewustzijnsniveau van de moderne beeldende kunst en muziek wilde brengen. Anders dan Konrad Bayer en Oswald Wiener brachten taalkritiek en taalscepsis hem er niet toe, communi…Lees verder op Wikipedia