Strip
Nederlands

Gewonde stad : augustus 1914

Gerolf Van de Perre (illustrator), Johanna Spaey (scenarist)
Overzicht in woord en beeld van de represaille-actie van de Duitse bezetters in 1914 in Leuven.
Titel
Gewonde stad : augustus 1914
Illustrator
Gerolf Van de Perre
Scenarist
Johanna Spaey 1966-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
[224] p. : ill.
ISBN
9789085425236 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Leuven, augustus 1914. Na de overgave van de stad aan de Duitsers schiet één idioot op een Duitse soldaat. Als straf gaat Leuven in lichterlaaie en wordt een deel van de bevolking gedeporteerd. Dit is een aangrijpend, bijna poëtisch relaas van de bezetting en de vernietiging van een van de mooiste steden van België door een meermaals bekroonde Vlaamse auteur, op een ingehouden maar suggestieve stijl geïllustreerd. De auteur vertolkt de gedachten van achtereenvolgens Zijne Majesteit koning Albert I, een Duitse soldaat, het voorlopig stadsbestuur dat zich zelf als gijzelaar aanbood, een stukgeschoten overlevende Belgische soldaat, en een kroegbazin, die onder toeziend oog van zwijgende woedende Leuvenaren Duitse soldaten moet bedienen. De vele illustraties in kleur van Gerolf Van de Perre volgen de tekst op de voet.

Over Gerolf Van de Perre

Gerolf Van de Perre (11 maart 1965, Sint-Amandsberg, België) is kunstschilder en auteur, en als docent verbonden aan de Sint-Lucasacademie te Gent. In 2011 nam hij deel aan het Kunstenfestival Watou: Tussen Taal en Beeld. Hij is de zoon van kunstenaar Harold Van de Perre.

Tijdens een driejarig verblijf in Peking (1999-2001) experimenteerde hij met een persoonlijke benadering van graphic novels, wat leidde tot de publicatie van drie geschilderde verhalen waarvoor de inspiratie uit het hedendaagse China is geput. Daarna publiceerde hij een adaptatie in schilderijen van de enige roman van Rainer Maria Rilke, De aantekeningen van Malte Laurids Brigge, onder de titel “Dichter in de Massa”.

Publicaties

  • Spiegelbeeldessay (Kunsttijdschrift Vlaanderen, 2015)
  • Le Grand Meaulnes Revisited (Uitgeverij Snoeck, 2016)
  • Gewonde stad met Johanna Spaey (De Bezige Bij, 2014)
  • Dichter in …Lees verder op Wikipedia