Strip
Nederlands

Gewonde stad : augustus 1914

Gerolf Van de Perre (illustrator), Johanna Spaey (scenarist)
+1
Gewonde stad : augustus 1914
×
Gewonde stad : augustus 1914 Gewonde stad : augustus 1914

Gewonde stad : augustus 1914

Gerolf Van de Perre (illustrator), Johanna Spaey (scenarist)
Overzicht in woord en beeld van de represaille-actie van de Duitse bezetters in 1914 in Leuven.
Titel
Gewonde stad : augustus 1914
Illustrator
Gerolf Van de Perre
Scenarist
Johanna Spaey
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
[224] p. : ill.
ISBN
9789085425236 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In augustus 1914 werd de stad Leuven verwoest door het oprukkende Duitse leger. Een traumatische gebeurtenis die een beetje in de schaduw is blijven staan van het oorlogsgeweld aan het IJzerfront, dat dit jaar herdacht wordt. Het werd de inspiratie voor Gerolf Van de Perres vijfde beeldroman, de eerste waarvoor hij met een tekstschrijver, Johanna Spaey, samenwerkte. is een ‘geschilderde roman’ (de term die Van de Perre zelf gebruikt) van de eerste oorlogsmaand van 1914 en het zijn de beelden die in de eerste plaats de roman dragen. Het verhaal wordt verteld vanuit vier gezichtspunten: koning Albert, een Duitse en een Belgische soldaat, en een vrouw. Van de Perre maakte een enorme hoeveelheid schilderijen van de verwoesting, bezetting en de eerste stappen in de reconstructie van de stad en haar bewoners. Apocalyptische beelden tonen de eindeloze aaneenschakeling van vernietiging, geweld en verlies. Het schilderwerk op canvas wordt regelmatig gecombineerd met tekenwerk of ander grafisch…Lees verder
Leuven, augustus 1914. Na de overgave van de stad aan de Duitsers schiet één idioot op een Duitse soldaat. Als straf gaat Leuven in lichterlaaie en wordt een deel van de bevolking gedeporteerd. Dit is een aangrijpend, bijna poëtisch relaas van de bezetting en de vernietiging van een van de mooiste steden van België door een meermaals bekroonde Vlaamse auteur, op een ingehouden maar suggestieve stijl geïllustreerd. De auteur vertolkt de gedachten van achtereenvolgens Zijne Majesteit koning Albert I, een Duitse soldaat, het voorlopig stadsbestuur dat zich zelf als gijzelaar aanbood, een stukgeschoten overlevende Belgische soldaat, en een kroegbazin, die onder toeziend oog van zwijgende woedende Leuvenaren Duitse soldaten moet bedienen. De vele illustraties in kleur van Gerolf Van de Perre volgen de tekst op de voet.

Over Gerolf Van de Perre

Gerolf Van de Perre (11 maart 1965, Sint-Amandsberg, België) is kunstschilder en auteur, en als docent verbonden aan de Sint-Lucasacademie te Gent. In 2011 nam hij deel aan het Kunstenfestival Watou: Tussen Taal en Beeld.

Tijdens een driejarig verblijf in Peking (1999-2001) experimenteerde hij met een persoonlijke benadering van graphic novels, wat leidde tot de publicatie van drie geschilderde verhalen waarvoor de inspiratie uit het hedendaagse China is geput. Daarna publiceerde hij een adaptatie in schilderijen van de enige roman van Rainer Maria Rilke, De aantekeningen van Malte Laurids Brigge, onder de titel “Dichter in de Massa”.

Publicaties

  • Gewonde stad met Johanna Spaey (De Bezige Bij, 2014)
  • Dichter in de massa (Atlas, 2010)
  • The Emperor’s Tomb (Bries, 2009)
  • Het graf van de keizer (Uitgeverij Bries, 2008)
  • Huishulp (2007)
  • Lees verder op Wikipedia