Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De vele gezichten van Anne Frank : visies op een fenomeen

Gerrold Van der Stroom (samensteller)

De vele gezichten van Anne Frank : visies op een fenomeen

Beschouwende artikelen over uiteenlopende facetten van de persoon, de schrijfster en het symbool Anne Frank.
Onderwerp
Frank, Anne
Titel
De vele gezichten van Anne Frank : visies op een fenomeen / samengest. en ingel. door Gerrold van der Stroom
Samensteller
Gerrold Van der Stroom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Prom, 2003
288 p.
ISBN
90-6801-896-5
Plaatsingssuggestie
Nederland 945.3 (SISO) Wereldoorlog II ; Anne Frank (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tekst leeft. Tussen lezer en tekst ontstaat een heel persoonlijke dialoog die vooral veel vertelt over de bekommernissen, overtuigingen en ervaringen van de lezer. Tekst krijgt kleur door de ogen van de lezer en die kleur vervaagt of verdiept zich met het verstrijken der jaren. Een lezer kan aan de hand van zorgvuldig gekozen citaten de conclusies staven die hij uit een tekst heeft getrokken. Dat blijkt als moslims tekst citeren over de kledingcode voor vrouwen, en het stukje overslaan waar die voor de mannen aan bod komt. Het blijkt als verontruste opvoeders in Groot-Brittannië in een prentenboek over vriendschap als Wachten op matroos (van Ingrid Godon en André Sollie) allerlei homo-erotische symbolen ontdekken. Het blijkt ook keer op keer uit de vele artikelen die in de loop van een halve eeuw over het dagboek van Anne Frank geschreven werden.

In De vele gezichten van Anne Frank lees je niet alleen hoe het verhaal van Anne Frank andere accenten krijgt als je he…Lees verder
In 33 beschouwende artikelen van onder anderen Jan Romein, Mulisch, Pleij en Barnouw, worden de vele gezichten van Anne Frank belicht. Zo is zij de jonge vrouw, het symbool van hoop en liefde, de joodse mystica, de kattenkop, de onderduikster, de dwarse adolescente en verliefde puber, de heilige en het handelsmerk 'Anne Frank'. De inleiding noemt een aantal chronologische ijkpunten; dagboekverschijning (1947), eerste toneelopvoering (1955), opening Achterhuis (1960) en de wetenschappelijke editie van het dagboek (1986). Het valt goed te lezen naast 'Anne Frank voor beginners en gevorderden' (1998)* van David Barnouw. Van der Stroom werkte eerder mee aan de wetenschappelijke editie van het dagboek. Bruikbaar voor hoogste klassen vwo. Met verantwoording en veel verwijzingen naar andere werken over Anne Frank.