Boek
Nederlands

Toen ik klein was, was ik niet bang : gedichten

+1
Toen ik klein was, was ik niet bang : gedichten
×
Toen ik klein was, was ik niet bang : gedichten Toen ik klein was, was ik niet bang : gedichten

Toen ik klein was, was ik niet bang : gedichten

Tweede dichtbundel van de dyslectische dichter Gershwin Bonevacia (1992) die in 2019-2021 stadsdichter van Amsterdam was.
Titel
Toen ik klein was, was ik niet bang : gedichten
Auteur
Gershwin Bonevacia
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2021
93 p. : ill.
ISBN
9789493168329 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gershwin Bonevacia (in 1992 geboren in Rotterdam met Curaçaose achtergrond) was in 2019 de achtste en de jongste stadsdichter van Amsterdam. Hij had destijds één bundel op zijn naam: 'Ik heb een fiets gekocht' (2018). Hij is dyslectisch en schrijft daarover in zijn net verschenen, tweede dichtbundel 'Toen ik klein was, was ik niet bang': ‘Gush, hier leer je lezen en sterven / zal je schrijven over de gloeiende zaden van een nachtelijke tuin / die tot volle manen zullen bloeien’ (uit: ‘Ik ben dyslectisch’). ‘Gush’ is het alter ego van Gershwin, dat regelmatig wordt aangeroepen. In het nawoord ‘Groetjes’ wordt hij bedankt: ‘ik zal je nooit vergeten, deze bundel is voor jou omdat je niet bang was’. De bundel bestaat uit 52 gedichten, verdeeld over vier afdelingen: sympathieke, toegankelijke gedichten, waarbij je je soms afvraagt of Bonevacia niet liever stadsdichter van Rotterdam was geworden.

Het jochie dat zo in de nieuwe maas dook

Gershwin Bonefacia brengt zijn jongere zelf tot leven in ingehouden, sobere teksten.

Alleen al dat dagelijkse zoeken 'waar stond mijn fiets ook alweer?' maakt een Amsterdammer tot Amsterdammer, aldus Gershwin Bonefacia. Net als ergernis over torenhoge huizenprijzen, maar 'tegelijkertijd/ voor geen cent/ verderop (...) willen wonen'.

Of je wieg in de hoofdstad stond, doet er niet toe. Die van Bonefacia zelf stond ook elders. Hij is dan sinds 2019 stadsdichter van Amsterdam, geboren werd-ie in Rotterdam. En naar die stad keert hij terug in het onlangs verschenen Toen ik klein was, was ik niet bang. Daarin richt dichter en spoken word-artiest Bonefacia (1992) zich tot zijn jongere zelf, tot de kleine 'Gush' van toen.

Vanuit een volwassen bestaan, geconfronteerd met verwarrende regels en complexe vragen, als wat maakt ons tot wie we zijn, gaat hij op zoek naar het onbevreesde jongetje dat ooit zo de Nieuwe Maas in dook.

Toch was de omgeving waar hij opgroeide zo veilig niet. Thuis, in het Rotterdamse IJsselmonde, wreef moeder hem met bleaching crea…Lees verder

Over Gershwin Bonevacia

Gershwin Patrick Bonevacia (Rotterdam, 19 mei 1992) is een Nederlands dichter en spokenwordartiest.

Biografie

Gershwin Bonevacia werd vernoemd naar de Amerikaanse componist George Gershwin. Hij heeft zijn vroege jeugd doorgebracht op Curaçao. Toen hij 10 jaar was verhuisde hij terug naar Nederland, waar hij in Rotterdam-Zuid ging wonen.

Op zijn 12e jaar werd ontdekt dat hij dyslexie heeft. Na het vmbo volgde hij een opleiding tot juridisch medewerker, studeerde hij commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam en filosofie.

Sinds zijn 16e jaar woont Bonevacia in Amsterdam.

Werk

In 2017 gaf hij in eigen beheer zijn eerste dichtbundel, ‘Ik heb een fiets gekocht’, uit. In 2019 verscheen een herziene herdruk, uitgegeven door uitgeverij Das Mag. In 2018 was hij een van de ambassadeurs van de Black Achievement Month. In 2019 won hij een Young Amsterdam Award, de prij…Lees verder op Wikipedia