Braille
Nederlands

Branco & Julia

Een jonge kunstenares en een oudere curiosa- en antiekhandelaar ondernemen een gezamenlijke speurtocht naar de geschiedenis van oude foto's die ze kochten op een rommelmarkt in Lissabon.
Onderwerp
Kunstenaars
Titel
Branco & Julia
Auteur
Gert-Jan Van Den Bemd 1964-
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Branco en Julia
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2022
12 banden
Oorspr. uitgever
Manteau
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een leven in 482 foto's

Nadat hij met korte verhalen enkele prijzen in de wacht sleepte, debuteerde Gert-Jan van den Bemd in 2018 als romanschrijver met De verkeerde vriend. Hij had er al een carrière opzitten als endocrinoloog maar ook als beeldend kunstenaar.

Zijn derde roman Branco & Julia heeft in het midden een katern met een tiental zwart-witfoto's. Het zijn enkele van de foto's die gevonden werden door een oudere antiekhandelaar en een jonge kunstenares op de beroemde rommelmarkt van Lissabon, de Feira da Ladra (de 'dievenmarkt'). Branco is vooral blij met de vondst van Mensagem!, de enige dichtbundel die Fernando Pessoa uitbracht en die hij voor vijftig cent op de kop heeft getikt. Hij kleedt zich graag sjofel om bij de verkopers de suggestie te wekken dat hij weinig te spenderen heeft en stapt met een mengeling van branie en melancholie door het leven.

In alternerende hoofdstukken leren we Julia kennen, een jonge kunstenares die haar geld onder meer verdient als naaktmode…Lees verder

Een roman over kunst, identiteit en het verleden. Het verhaal speelt zich af in Lissabon en volgt het verhaal van de oudere antiekhandelaar Branco en jonge kunstenares Julia. Wanneer de twee los van elkaar foto’s kopen op een rommelmarkt, ter inspiratie voor een roman en een reeks schilderijen, vormen ze het besluit samen te gaan zoeken naar de herkomst van de foto's en de vrouw die erop staat afgebeeld. In een prettige, zachtaardige stijl geschreven. 'Branco & Julia' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Gert-Jan van den Bemd (Breda, 1964) is schrijver en fotograaf. 'Branco & Julia' is zijn derde roman. Eerder publiceerde hij korte verhalen (bekroond met onder andere een Aspe Award en een ILFU Award), en de romans 'De verkeerde vriend' (2018) en 'Na de val' (2019).

Over Gert-Jan Van Den Bemd

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Gert-Jan van den Bemd

Gerardus Johannes Christianus Maria (Gert-Jan) van den Bemd (Breda, 28 januari 1964) is een Nederlandse kunstenaar, wetenschapsjournalist en schrijver. Met zijn korte verhalen won hij diverse prijzen, onder andere Heel Nederland Schrijft (2015), de Aspe Award (2016) en de schrijfwedstrijd van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) in 2017. In 2018 debuteerde hij als romanschrijver met De Verkeerde Vriend bij uitgeverij Manteau. In 2019 verscheen zijn tweede roman Na de val bij dezelfde uitgever.

Externe links

  • Profiel van Gert-Jan van den Bemd bij Standaard Uitgeverij
  • Persoonlijke website
Lees verder op Wikipedia