Boek
Nederlands
Bundel met zestien 'Waarom'-vragen die gei͏̈llustreerd zijn met grote, humoristische schilderingen in kleur. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Filosofie
Titel
Waarom? / tekst van Ghislaine Roman ; illustraties van Tom Schamp
Auteur
Ghislaine Roman
Illustrator
Tom Schamp
Vertaler
Marty Van Rijen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le livre des petits pourquoi
Uitgever
Breda: Mo'media, © 2006
[36] p. : ill.
ISBN
9789057672279 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Geloven - Denken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jonge kinderen hebben een groot talent voor verwondering, en vaak lijkt er dan ook geen einde te komen aan hun vermogen om bijna onbeantwoordbare vragen te verzinnen. Ze vragen zich soms dingen af die op het eerste zicht niet problematisch zijn, en dus voor volwassenen helemaal geen antwoord nodig hebben. Noem het een eerste kennismaking met de keten van oorzaak en gevolg, met veralgemeningen en de veronderstelling dat er voor elke 'waarom' ook een 'daarom' bestaat tot gevolg. Dat naïeve en aandoenlijke aftasten van de grenzen van het verklaarbare leidt echter ook vaak tot een soort primaire filosofische en poëtische vragen. Dit prentenboek weet dat mechanisme mooi weer te geven. De Franse schrijfster Ghislaine Roman stelt daarbij de vragen (hier vertaald door Marty Van Rijen); illustrator Tom Schamp beeldt ze uit en lijkt ze met zijn tekeningen soms (net niet) te beantwoorden.

Net als in eerder verschenen, gelijkaardige boekjes van het tweetal (Misschien (Mo'media, 200…Lees verder
Vierkant prentenboek met paginagrote schilderijtjes in rustige kleuren met telkens een grote vraag: waarom? Elke vraag roept weer een nieuwe op. De volgende prent is steeds gerelateerd aan de voorafgaande, maar geeft nooit een rechtstreeks antwoord. De laatste wanhopige vraag is dan ook : "Waarom geven grote mensen niet altijd antwoord als je vraagt waarom...?" Op de afbeeldingen is zeer creatief met vormen en onderwerpen gespeeld. Menig voorwerp duikt in een enigszins aangepaste vorm weer op. De kijker wordt daardoor steeds op het andere been gezet en leert dat vormen en namen op verschillende wijzen kunnen worden bekeken en dat veel dingen op elkaar lijken. Voorwerpen worden vergroot of juist extra klein uitgebeeld en ingebed in de nieuwe situatie. Dit geeft grappige beelden die noden tot veel en aandachtig kijken. De eenregelige waarom-vragen zijn slechts een leidraad in deze fantasievoorstellingen. Vanaf ca. 6 jaar.

Waarom?

Op elke dubbele pagina van dit prentenboek wordt een vraag gesteld. De illustraties links en rechts kunnen je tot een antwoord inspireren, want niet altijd is er één juist antwoord op de vraag. De vragen zijn meestal doordenkertjes zoals: 'Waarom smaken tranen hetzelfde als de zee?', 'Waarom zit er maar één nacht tussen twee dagen?', 'Waarom zorgt de zon er overdag voor dat we geen sterren zien?'. Een beetje natuurwetenschappelijke kennis van de voorlezer is dus mooi meegenomen. In ieder geval kunnen er leuke gesprekken over ontstaan. Opvallend is ook dat er altijd een verband is tussen twee opeenvolgende vragen. Eén woord uit de eerste vraag komt altijd terug in de tweede. Een voorbeeld: 'Waarom maken heksen toverdrankjes van kikkerplas?' en 'Waarom zijn kikkers blij als het regent?', gevolgd door 'Waarom zorgt de regen ervoor dat slakken tevoorschijn komen?' De illustraties zijn gewoon fascinerend: zeer gedetailleerd en fantasierijk zoals naïeve schilderijtjes. De verrassende detail…Lees verder