Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

In de omhelzing van de rivier

Gianfranco Calligarich (auteur), Manon Smits (vertaler)
In 1968 worden een mannelijke pianist en een vrouw verliefd nadat zij elkaar ontmoeten in een café in Rome. Hun ingewikkelde relatie wordt aanschouwd door twee andere vrienden.
Titel
In de omhelzing van de rivier
Auteur
Gianfranco Calligarich
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Privati abissi
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2022
222 p.
ISBN
9789028452428 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als het noodlot in beweging komt

De tweede roman van Gianfranco Calligarich die in het Nederlands is vertaald, is al even indrukwekkend als zijn vorige. In de omhelzing van de rivier is een zinderend verhaal dat de hoofdpersonen en de lezer tot de laatste bladzijde in de greep houdt.

Pas twee jaar geleden verscheen de eerste Nederlandse vertaling van een van de romans van de Italiaanse schrijver Gianfranco Calligarich: De laatste zomer in de stad, geschreven in 1973 en uitgegroeid tot een klassieker in eigen land. Een geweldig debuut, dat nieuwsgierig maakte naar de rest van dit tot nu toe onbekende oeuvre.

Een tweede vertaling heeft gelukkig niet lang op zich laten wachten, want afgelopen week verscheen Calligarichs derde boek, In de omhelzing van de rivier uit 2011, geweldig vertaald door Manon Smits. Net als De laatste zomer in de stad speelt de roman zich grotendeels af in 'de Hoofdstad' (Rome dus), in een voorjaar en zomer waarin de levens van de hoofdpersonen een beslissende wending nemen.

Het verhaal cirkelt rond vier figuren. Santandrea is eigenaar/barman in De Hervonden Tijd, waar de ik-verteller (een kaartspeler) geregeld komt. Hij sluit vriendschap met de zwijgzame Tommaso, een kleerkast van een kerel en de compagnon van Santandrea.

Lees verder

Memorabele nederlaag

De nieuwe roman van Gianfranco Calligarich is een vermakelijke en absurde liefdesgeschiedenis vol pokermetaforen. De schrijver heeft wel erg veel ideetjes in één boek willen stoppen.

Het begint meteen goed in de roman In de omhelzing van de rivier van Gianfranco Calligarich (1947): 'Oké. Misschien toch handig om eerst te vertellen waarom ik aan dit verhaal moest terugdenken.' Waarna de verteller met droog-ironische distantie in enkele pagina's een plaats, een tijd, een handeling schetst. Precies zoals dat gebeurde in het debuut van de Italiaanse schrijver uit 1970, twee jaar geleden vertaald als De laatste zomer in de stad, over een mislukte liefde in een rafelig Rome. Wat een ontdekking, vonden de Nederlandse pers en lezers. De nu vertaalde roman speelt zich af tegen hetzelfde decor, maar is een half leven later geschreven en verschenen in 2011.

De hele opzet van het boek doet denken aan De laatste zomer in de stad: een man blikt zoveel jaar later, vanaf een veraf gelegen kust - aan de Rivièra, in dit geval - terug op een ongelukkige liefdesgeschiedenis in de Hoofdstad, zoals Rome hier consequent heet. Als toeschouwer, dit keer, in een kro…Lees verder

Een knap gecomponeerde roman over vriendschap en liefde. Het boek speelt zich af in 1968 in Rome en volgt het verhaal van vier jonge mensen die elkaar leren kennen in een café: een klant, de barman, een pianist en een vrouw die nieuw is in het gezelschap. De pianist valt direct voor de vrouw. Hun liefdesrelatie ontvouwt zich, maar wordt ook tegengehouden door tragiek uit het verleden. De andere twee vrienden kunnen niet anders dan toekijken hoe zij gaandeweg verstrikt raken. In talige stijl geschreven en met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Gianfranco Calligarich (Asmara, 1939) is schrijver, scenarist en journalist. Hij schreef de Italiaanse klassieker 'De laatste zomer in de stad' in 1973, welke werd ontdekt door het Nederlandse en Vlaamse publiek in de zomer van 2020. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.