Een jonge vrouw, die nachtwaker is in een kartonnagefabriek die met faillissement wordt bedreigd, overdenkt het bestaan.
Titel
Hier is alles nog mogelijk
Auteur
Gianna Molinari
Vertaler
Gerrit Bussink
Verteller
Agnes De Greef  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Hier ist noch alles möglich
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2019
1 cd
Speelduur
4:05
Oorspr. uitgever
Wereldbibliotheek
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wolf in de nacht

Gianna Molinari vertelt niet meer dan strikt noodzakelijk en laat zo ruimte om je vragen te blijven stellen over de naamloze nachtwaker in haar fraaie debuutroman.

De Zwitserse debutant Gianna Molinari (31) geeft weinig prijs over haar hoofdpersoon, een nachtwaker in een verpakkingsfabriek. Waar ze vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Waarom ze deze baan heeft aangenomen evenmin. Ze krijgt nauwelijks een verleden, haar gevoelsleven is tot een minimum beperkt.

Onkunde? Zeker niet. In Hier is alles nog mogelijk weet Molinari precies welke informatie ze wil geven. Ze brengt het verhaal terug tot de essentie, net als haar taal: uitgebeende zinnen, geen woord te veel. De nachtwaker (die geen naam krijgt) heeft haar oude leven achter zich gelaten omdat ze het tijd vond voor iets nieuws, omdat niets blijvend is. Meer hoeft de lezer niet te weten.

Voortaan is dit haar wereld: het fabrieksterrein met de productiehallen, het magazijn, de kantine, de kale fabrieksruimte die zij nu ­bewoont, de controlekamer waar ze zes dagen per week naar de monitoren tuurt; en buiten het hek de bosrand, een stadje, een klein vliegveld. De fabriek…Lees verder

Hier is alles nog mogelijk

Eerste zin. De wolf kwam uit de bergen en samen met hem kwamen andere wolven naar het laagland.

Er sluipt een wolf rond de fabriek. Althans, dat beweert de kok van het bedrijfsrestaurant. Paniek in de bedrijfsrangen, waarop de nachtwaakster de opdracht krijgt om klemmen uit te zetten en een grote valkuil te graven. Dat vindt ze prima: de fabriek is bijna failliet en er valt amper nog iets te bewaken, zo’n klopjacht is dus een welkome afleiding. Nacht na nacht staart ze naar de bewakingscamera’s en gaat ze op speurtocht door de verlaten fabriekshallen. Daar ontdekt ze een dossier over een man die pardoes uit de lucht kwam gevallen, een anonieme Afrikaan die nu aan de rand van het omliggende bos onder de zoden ligt. Wat hebben beide met elkaar te maken, en waarom wordt ze plots verdacht van een bankoverval?

De Zwitserse debutante Gianna Molinari moet het niet hebben van het grote gebaar. Het zijn net haar kleine observaties die bevreemden en uitdagen, en daarbij laat ze het eindoordeel aan de lezer over. Staat de wolf symbool voor de vluchtelingencrisis? Zijn…Lees verder

In een kartonnagefabriek die met faillissement wordt bedreigd, wordt een jonge vrouw aangesteld als nachtwaker. Samen met een collega die haar aflost, zorgen ze voor 24 uur bewaking. Er is een vermoeden van een wolf op het terrein. De vraag is waarom de directeur zich meer bezighoudt met de mogelijke aanwezigheid van een wolf dan met de aanstaande sluiting van zijn fabriek. De jonge vrouw, van wie de naam niet wordt genoemd, woont in een hal van de fabriek. Bewust houdt ze haar wereld beperkt tot haar woonruimte, de weinige personeelsleden die er nog zijn, het te bewaken terrein en de wolf. Ze beschrijft, fotografeert en tekent kleine dagelijkse details op waarbij zich steeds meer vragen ten aanzien van de zekerheid van het bestaan aan haar opdringen. Langzamerhand wordt het een zoektocht naar zichzelf : wat is werkelijkheid, wat is illusie? De schrijfster, in 1988 in Bazel geboren, woont in Zürich. Voor dit debuut werd ze voor verschillende prijzen genomineerd en ze won er de Robert …Lees verder

Suggesties