Boek
Nederlands

De zachte dwang van regen

De zachte dwang van regen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Gedichten, waarvan een deel is gewijd aan een gehandicapte jongen die op 14-jarige leeftijd is overleden. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
De zachte dwang van regen
Auteur
Gil Vander Heyden
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: DiVers, 2001
38 p.
ISBN
90-7663-307-X

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de titels van de gedichten hoor je meteen de eigen stem van deze dichteres. Verkleinwoorden en motieven als licht, muziek, brieven en verliefdheid typeren Vander Heydens poëzie. Ze wijzen erop hoe ze geboeid is door het kleine en vluchtige dat ze probeert te bewaren in haar woorden: "stukjes hemel met witte wolkjes in", een vogel in de tuin die "glashelder het eerste licht toelaat", de stilte in het huis dat 'met dove oren luistert naar wie zwijgt' of het licht dat 'als een danser al zijn onrust legt in zijn manier van lopen'. De voorbeelden geven ook al staaltjes weg van de beeldspraak waarmee de dichteres alles tot leven beweegt.
Ellipsen dagen je uit om te herlezen en zelf in te vullen:Zoals een glas van kristal

En je tegen de rand tikt.Ongewone combinaties en paradoxen doen je graven naar een diepere betekenis, zoals in Isaura over een zuster die voor straatkinderen zorgt. In het slot krijgt een banale uitdrukking een nieuwe b…Lees verder
Gedichtenbundel met gevoelige gedichten die zich niet meteen bij de eerste lezing laten duiden. Een deel van de gedichten is gewijd aan een gehandicapte jongen die op 14-jarige leeftijd overleden is. Van deze Vlaamse dichteres verschenen al eerder bundels met gedichten voor jongeren, zoals 'Taartjes van glas' en 'Een verre winterjas'. De bundel is heel verzorgd uitgegeven en heeft een fraai omslag gekregen. Daarbij is de titel - een versregel uit één van de gedichten - met letterblokjes op een Scrabblebord gelegd. Zowel jongeren vanaf 13 jaar, als volwassenen zullen de gedichten waarderen.