Boek
Nederlands
Een Milanese inspecteur van politie weet in de jaren zestig van de 20e eeuw de beestachtige moord op een jonge onderwijzeres op te lossen.
Titel
Moord op school
Auteur
Giorgio Scerbanenco
Vertaler
Els Van der Pluijm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
I ragazzi del massacro
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2014
262 p.
ISBN
9789076270814 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

MORTE A MILANO

Een jaar voor zijn dood, in 1968, publiceerde Giorgio Scerbanenco Moord op school , een donker, scherp verhaal waarin lelijkheid en tederheid met elkaar in de clinch gaan en dat al veel langer vertaald had moeten zijn.

'Mejuffrouw' Matilde Crescenzaghi is 22. Ze geeft avondles aan jongens tussen de dertien en de twintig van wie het merendeel 'in opvoedingsgestichten had gezeten, een alcoholverslaafde vader had of een moeder die zich prostitueerde', en van wie er meer dan één tbc of syfilis had.

Inspecteur Duca Lamberti kent Matilde alleen in dode toestand: ze is in het ziekenhuis aan haar verwondingen bezweken nadat haar leerlingen haar brutaal hebben verkracht. De jonge daders blijken allemaal staalhard te liegen. Ze zijn doodsbang, omdat de ware toedracht van hun daad veel erger is dan de gevolgen.

Auteur Giorgio Scerbanenco wordt de 'vader van de Italiaanse noir' genoemd. Hij schuwt het harde, brutale leven in grootstad Milaan niet. De jongens in dit verhaal zijn al van in de moederschoot gedoemd om als immorele klootzakjes te eindigen, door drugs, drank, gokken of 'perverse' neigingen - ja, homo's en lesbiennes worden in 1968 nog steeds vanwege hun 'afwijkingen' gechanteerd. Scerb…Lees verder

Een inspecteur van de politie te Milaan wordt rond 1960 geconfronteerd met de beestachtige moord op een jonge onderwijzeres, waarschijnlijk gepleegd door elf criminele jongeren uit haar klas. Dankzij zijn consciëntieuze ondervragingen en onortodoxe methoden weet hij de onverkwikkelijke affaire op te lossen. Een goed geschreven hard boiled 'crime story' die zich afspeelt aan de zelfkant van de samenleving in de jaren zestig van de 20e eeuw. Het verhaal biedt veel deductie, een vernuftig plot, een verrassende ontknoping en een goed tijdsbeeld van de leef-en denkwereld in die periode. Spannende thriller van de Italiaanse meester van de 'roman noir'. Donker omslag met rode belettering en een afbeelding van een schoollokaal. Vrij kleine druk en ruime interlinie.