Boek
Nederlands

De zus van Tom

Gitte Spee (auteur), Daniëlle Schothorst (illustrator)
+1
De zus van Tom
×
De zus van Tom De zus van Tom
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tim wil naar het bos. Hij neemt een tas mee. In de tas zit sap. Maar waar is de reep? AVI-S. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 1, AVI Start
Titel
De zus van Tom
Auteur
Gitte Spee
Illustrator
Daniëlle Schothorst
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2014 | Andere uitgaves
[20] p. : ill.
ISBN
9789043703512 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Leestechniek heb je nodig om tot leesbegrip te komen, maar het ene volgt niet logischerwijs uit het andere. Wie boeken schrijft voor beginnende lezers moet daarom niet alleen rekening houden met het leestechnisch niveau, maar ook met de verhaalopbouw, en het al of niet vertrouwd zijn van de doelgroep met bepaalde woorden en uitdrukkingen. Bij teksten met een laag leestechnisch niveau is het verband tussen zinnen bovendien nogal eens zoek omdat er, door de verplichting om korte zinnen te maken, geen gebruik wordt gemaakt van voegwoorden zoals 'omdat', 'daardoor' en 'want'. Sommige auteurs slagen erin om een mooi, toegankelijk verhaaltje te schrijven in een eenvoudig leesniveau, maar anderen maken er een knoeiboel van. In eenzelfde reeks vind je dus vaak kwalitatief goede tot minder goede en zelfs ronduit slechte boeken.
De 'Top'-serie van de educatieve uitgeverij Maretak is bestemd voor kinderen die net leren lezen. De boeken uit deze reeks zijn geschreven op AVI-startniveau, wat in…Lees verder
Als Tim naar het bos wil, blijkt de reep weg. Tim denkt dat Tom de schuldige is, maar heeft Tom die reep wel opgegeten? Of is het misschien Kim, de zus van Tom? Het op AVI-Start en in zes korte hoofdstukjes geschreven verhaal is aantrekkelijk vormgegeven. De tekst is beperkt tot louter klankzuivere eenlettergrepige woorden zonder tweeklanken en dubbele medeklinkers. Maximaal acht regels per bladzijde. Hoofdletters worden niet gebruikt, wel volledige interpunctie. Schreefletter. Dialogen worden voorafgegaan door het hoofd van de spreker. Dit gegeven maakt er ook een aantrekkelijk samenleesverhaal van. De kleurrijke en grappige illustraties - hele pagina beslaand - zijn prominent aanwezig, zodat dit boekje een mooie overgang vormt van het prentenboek naar het leesboek. De drie hoofdrolspelers - aangeklede en vermenselijkte dieren - worden op het voorschutblad voorgesteld. Maakt onderdeel uit van de 'top-serie'* (bestaande uit zes boeken). Zelf lezen na ongeveer twee maanden leesonderwi…Lees verder

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen

Suggesties