Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De Kremlinfluisteraar : roman

Een voormalig theatermaker is de politiek strateeg van het Poetinregime geworden. Hij doet wat de tsaar wil, tot de verstandhouding barsten begint te vertonen.
Onderwerp
Rusland, Macht
Titel
De Kremlinfluisteraar : roman
Auteur
Giuliano Da Empoli
Vertaler
Hans E. van Riemsdijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le mage du Kremlin
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2023 | Andere uitgaven
254 p.
ISBN
9789025475406 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Boek van de week

In De Kremlinfluisteraar tekent Giuliano da Empoli een beklijvend portret van de Russische president Poetin via de monoloog van een gedumpte spindoctor. Een ijzersterke roman maar ook een genadeloze karakterstudie, die tegelijk een wake-upcall is.

Als een speer is de Italiaans-Zwitserse auteur Giuliano da Empoli (49) naar het firmament van de Franse literatuur geschoten. Zijn debuut De Kremlinfluisteraar is sinds verschijning begin dit jaar niet meer uit de bestsellerlijsten weg te branden, met dank aan de oorlog in Oekraïne. Bovendien werd de roman onlangs bekroond met de Grand Prix de l'Académie française en miste hij op één stem na de Prix Goncourt. Nu al is er een Nederlandse vertaling.

Geen wonder: Da Empoli zit met zijn boek de politieke gebeurtenissen even dicht op de huid als een klimaatklever een schilderij van Van Gogh. Aan de hand van het personage Vadim Baranov biedt hij een genadeloze en soms ronduit visionaire inkijk in de cenakels van de Kremlin-macht. Baranov is dan ook overduidelijk geboetseerd naar Vladislav Soerkov, die bekendstond als 'de grijze kardinaal van het Kremlin' of 'Poetins Raspoetin'.

Tot hij begin 2020 bruusk aan de dijk werd gezet. Soerkov gold n…Lees verder

Misschien viel er met Rusland wel nooit te praten

Giuliano Da Empoli's eerste roman was af voor Kiev werd gebombardeerd. Toch is er geen betere tekst dan De Kremlinfluisteraar om te begrijpen waarom Vladimir Poetin doet wat hij doet. 'Met hem valt niet te onderhandelen.'

Al sinds Vladimir Poetin in 1999 aan de macht kwam in Rusland, wil ­iedereen hem doorgronden. Wie is de contra­spion die opklom tot baas van de geheime dienst, premier werd en ten slotte ook president voor het leven? We kennen alleen anekdotes. We weten dat de jonge KGB-officier vanuit Dresden naar Moskou belde om tanks op betogers af te sturen. Dat hij schrok toen die niet kwamen. En - minder bekend - dat hij daarna doordrongen van ressentiment naar Rusland terugkeerde met op het dak van zijn auto een gestolen wasmachine.

Maar wie is Poetin echt? Sinds de invasie van Oekraïne bepaalt hij onze toekomst. Hoe verhouden we ons tot een onvoorspelbare alleenheerser met kernwapens? Net die vraag maakt van De Kremlinfluisteraar een kaskraker. Het afgelopen halfjaar werden in Frankrijk honderdduizend exemplaren van de roman verkocht. Het boek werd bekroond met de Grand Prix de l'Académie française en eerder deze maand greep Giuliano Da Empoli op é&e…Lees verder

Een politieke roman die de lezer meevoert naar het duistere hart van de Russische macht. Vadim Baranov is de strateeg achter het Poetinregime geworden. Zijn bestaansreden: doen wat de tsaar wil. Geweld, manipulatie en desinformatie vormen de basis van Poetins macht; aan Baranov de taak om deze chaos te orkestreren. Zijn vorige leven als theatermaker komt hem daarbij goed van pas. Dan begint zijn verstandhouding met de tsaar barsten te vertonen. Op heldere toon geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Giuliano da Empoli (1973) is een Italiaans-Zwitserse essayist en politiek adviseur. Hij is directeur van de Volta-denktank in Milaan en doceert internationale betrekkingen aan het gerenommeerde Sciences Po in Parijs. De figuur Baranov is gebaseerd op ex-spindoctor Vladislav Soerkov, beter bekend als ‘Poetins Raspoetin’, met wie Da Empoli uitvoerige gesprekken voerde voor een non-fictieboek over propaganda. 'De Kremlinfluisteraar' is Da Empoli’s eerste roman.