Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ook jij zult stralen

Giuseppe Catozzella (auteur), Manon Smits (vertaler)
Na het overlijden van zijn moeder mist de 11-jarige Pietro haar enorm. Als hij de zomer bij zijn grootouders in Zuid-Italië doorbrengt, ontstaat in het kleine dorp onrust rondom een Afrikaanse migrantenfamilie.
Titel
Ook jij zult stralen
Auteur
Giuseppe Catozzella
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
E tu splendi
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2019
219 p.
ISBN
9789044541236 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De auteur (1976) van de bestseller 'De geur van vrijheid'* – winnaar van de Premio Strega Giovani en kandidaat voor de Premio Strega in 2014 – schrijft in dit verhaal over de elfjarige Pietro uit Milaan. Na het overlijden van zijn moeder brengt hij met zijn zus de zomer door in het dorp van zijn grootouders in het zuiden van Italië. Pietro mist zijn moeder enorm. Hij praat vaak tegen haar en hij hoort zijn moeders stem die hem moed inspreekt. In het kleine dorp voelt Pietro zich een buitenstaander, maar hij blijkt niet de enige te zijn. In de oude vervallen Normandische Toren ontdekt Pietro een Afrikaanse migrantenfamilie met een jongen van zijn leeftijd. Deze ontdekking leidt tot grote verdeeldheid onder de dorpelingen. Een deel van de kleine gemeenschap is bang voor de immigranten en wantrouwt ze. Naast Pietro’s verdriet om zijn overleden moeder, is deze angst voor buitenstaanders een belangrijk thema. Het verhaal wordt in heldere en eenvoudige bewoordingen vanuit Pietro verteld en …Lees verder

Dorp neemt wraak

Vluchtelingencrisis zet Noord-Italiaans dorp aan tot sociaal-economisch reveil.

Al geruime tijd gaat het in de Italiaanse media dagelijks over de vluchtelingencrisis. Voor Matteo Salvini's oppermachtige Lega lijkt het stoppen van de vluchtelingenstroom zelfs het enige speerpunt geworden. Een meerderheid van alle Italianen staat inmiddels achter Salvini's keiharde immigratiebeleid.

Terwijl adequate antwoorden van de oppositie uitblijven, klinken er gelukkig belangrijke tegengeluiden uit de Italiaanse cultuur. Afgezien van de vele in het Italiaans schrijvende immigranten leveren ook Italiaanse auteurs een bijdrage aan deze schrijnende en actuele thema's.

Tot hen behoort zeker Giuseppe Catozzella, die eerder succes oogstte met 'De geur van vrijheid', een mooie roman naar het waargebeurde verhaal van het Somalische meisje Samia dat tijdens de oversteek naar Lampedusa verdronk. Ook in zijn laatste roman, 'Ook jij zult stralen' vormt de vluchtelingencrisis een belangrijk motief.

Het verhaal begint met een uit Zuid-Italië afkomstig gezin dat…Lees verder