Silvana is een van de honderden vrouwen die jaarlijks uit alle hoeken van Italië naar de Povlakte komen om er gedurende zes weken mee te helpen met de rijstoogst. Ze werkt er als opzichtster. Op een dag mengt Francesca, het vriendinnetje van juwelendief Walter, zich onder de seizoenarbeidsters. Zij proberen beiden uit handen van de politie te blijven. Maar Silvana begint al snel iets te vermoeden.
Onderwerp
Italië ; 1945-
Taal
Italiaans
Uitgever
[Amsterdam]:: Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld] | Andere uitgaves
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1949
Speelduur
105 min.
Aantekening
Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8717249472377
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tweede deel in de serie Italiaanse magistralen met een zwart-witfilm van Giuseppe De Santis. In Riso amaro (1949), bittere rijst, vertelde De Santis over de misère van de seizoensarbeiders in de Italiaanse Po-vlakte. Duizenden vrouwen gingen een maand werken in de rijstvelden en werden uitgebuit door de rijstboeren. In de natte rijstvelden deden ze hun werk gebukt, geplaagd door muggen en hitte. Voor het publiek was deze film indertijd zo aantrekkelijk vanwege de mooie dijen in strakke korte broeken. De Santis zette Silvana Mangano's onverschrokken sensualiteit ook psychologisch in. De Speelfilmencyclopedie gaf 2 1/2 ster: 'De opzet tot een sociaal document in neo-realistische traditie werd overwoekerd door de melodramatische intrige.' Riso amaro is De Santis' meest bekende film en de film waarvoor hij een Oscar-nominatie ontving. In het tekstboekje een bespreking van Joyce Roodnat (chef kunstredactie NRC/Handelsblad).

Over Giuseppe De Santis

Giuseppe De Santis (Fondi, 11 februari 1917 – Rome, 16 mei 1997) was een Italiaans filmregisseur en scenarioschrijver.

Leven en werk

Opleiding en eerste stappen

Giuseppe De Santis werd geboren in Fondi. Hij studeerde eerst letteren en wijsbegeerte, voordat hij naar de filmschool in Rome ging. Hij was een communist en zat in het Romeinse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Door zijn werk als filmrecensent begon hij zich voor neorealistische films te interesseren. In 1943 schreef De Santis mee aan het scenario van de misdaadfilm Ossessione van Luchino Visconti. Daarna begon hij almaar vaker te werken als scenarioschrijver en regieassistent.

Vertegenwoordiger van het Italiaans neorealisme

In 1947 draaide hij zijn eerste film, Caccia tragica. Met dit soort neorealisti…Lees verder op Wikipedia