Boek
Nederlands

De tijgerkat ; Herinneringen aan mijn kindertijd en andere verhalen

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (auteur), Anthonie Kee (vertaler), Yond Boeke (vertaler)
+1
De tijgerkat ; Herinneringen aan mijn kindertijd en andere verhalen
×
De tijgerkat ; Herinneringen aan mijn kindertijd en andere verhalen De tijgerkat ; Herinneringen aan mijn kindertijd en andere verhalen

De tijgerkat ; Herinneringen aan mijn kindertijd en andere verhalen

Een Siciliaanse aristocraat beschrijft een episode uit het leven van zijn overgrootvader, een der machtigste en rijkste vertegenwoordigers van de adel op Sicilie͏̈ midden 19e eeuw toen het eiland door Garibaldi bezet was.
Bevat
Titel
De tijgerkat ; Herinneringen aan mijn kindertijd en andere verhalen
Auteur
Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Vertaler
Anthonie Kee Yond Boeke Patty Krone
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2015
445 p.
Aantekening
Omslagtitel : De tijgerkat ; Herinneringen aan mijn jeugd en andere verhalen
ISBN
9789025304539 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sicilië 1860: don Fabrizio Corbèra, prins van Salina, telg uit een eeuwenoud geslacht, beleeft de overgang van het oude politieke systeem naar de moderne tijd en is zelf getuige van het einde van een tijdperk. Zijn neef Tancredi sluit zich aan bij de revolutionaire beweging en zal trouwen met Angelica, een beeldschoon meisje uit de ‘gewone’ klasse - zij het wel rijk geworden. Het verhaal is eigenlijk ondergeschikt aan een algehele sfeertekening van het leven van de prins. De auteur (1934) van deze klassieke Italiaanse roman uit 1958 beschrijft de gebeurtenissen op een subtiele ironische toon, beurtelings melancholisch, bitter en soms wat boosaardig. Fabrizio is een man zonder illusies, die de wereld om zich heen onherroepelijk ziet veranderen. Tegelijkertijd schetst hij een indringend beeld van Sicilië, waar de schoonheid van de landschappen fel contrasteert met de onverschilligheid van zijn bewoners. Deze heruitgave is aangevuld met een tekst met jeugdherinneringen van de auteur plus…Lees verder

Over Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (Palermo, 23 december 1896 - Rome, 23 juli 1957), 12e hertog van Palma, 11e prins van Lampedusa, baron della Torretta, grande di Spagna (1934-1957). Hij is vooral bekend als schrijver van zijn enige roman, Il Gattopardo, postuum gepubliceerd in 1958. Il Gattopardo is in het Engels vertaald als The Leopard en in het Nederlands als De tijgerkat. De titel verwijst naar de luipaard die is afgebeeld op het wapenschild van de familie Salina, de familie die centraal staat in Il Gattopardo.

Tomasi di Lampedusa was een zwijgzame en solitaire man, die zijn tijd doorbracht met lezen, nadenken en reizen. Hij zei over zichzelf: "Ero un ragazzo cui piaceva la solitudine, cui piaceva di più stare con le cose che con le persone." ("Ik was een kind dat van de eenzaamheid hield, dat liever met voorwerpen omging dan met personen.")

Jeugd

Hij werd geboren als zoon van Giulio Maria Tom…Lees verder op Wikipedia

Suggesties