Toneelstuk van de Duitse schrijver (1729-1781) dat verdraagzaamheid predikt op godsdienstig gebied.
Titel
Nathan de wijze / Gotthold Aphraim Lessing ; vert., geannoteerd en ingeleid door Jaap van Vredendaal
Auteur
Gotthold Ephraim Lessing
Vertaler
Jaap Van Vredendaal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Nathan der Weise
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2013 | Andere uitgaves
232 p.
ISBN
9789461050229 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

‘Nathan de wijze’ was na de Tweede Wereldoorlog het eerste stuk dat in Duitsland - in veel theaters - weer werd opgevoerd. Dat typeert de actualiteitswaarde van het stuk (première in 1783), waarin verdraagzaamheid tussen en gelijkwaardigheid van culturen en religies hét belangrijke thema is. Een mooie, leerzame oude parabel (de zgn. ‘ringparabel’) is het centrale verhaal. Dat maakt duidelijk dat menselijke goedheid niet bepaald wordt door het ‘erfgoed’ van (religieuze) geschriften en wetten, maar door diens dagelijkse gedrag. Lessing (1729-1781) was (ook al in eerdere stukken) een belangrijke vernieuwer van het theater door invoering van het ‘burgerlijk drama’, dat tragische en komische elementen vermengt en dat zijn hoofdrolspelers uit alle lagen van de bevolking laat voortkomen. Er was van dit toneelstuk geen recente volledige vertaling beschikbaar (de voorlaatste is van 1915). Deze vlotte goede vertaling van een historisch belangrijk en nog altijd boeiend en actueel toneelstuk voor…Lees verder

Over Gotthold Ephraim Lessing

Gotthold Ephraim Lessing (Kamenz, 22 januari 1729 – Brunswijk, 15 februari 1781) was een Duits schrijver en dichter uit de Verlichting. Hij wordt ook wel als de eerste moderne schrijver in de Duitse literatuur beschouwd.

Levensloop

Lessing was de zoon van een protestantse dominee en groeide op in een pastorie. Hij ontving een beurs voor de vorstenschool St. Afra te Meißen, waar hij tussen 1741 en 1746 studeerde. Vanaf 1746 ging hij te Leipzig theologie studeren. Hij maakte er kennis met de theatervereniging Die Neubersche Truppe. Zij voerde in 1748 zijn eerste toneelstuk op, de komedie Der junge Gelehrte, die meteen een succes was. In Wittenberg studeerde hij enige tijd geneeskunde (tot 1752). Zijn interesse ging echter steeds sterker uit naar de literatuur. Hij was vastberaden een onafhankelijk schrijver te worden.

Hij had voordien reeds in Berlijn als vertaler en op een krantenredactie gewerkt. In 1749 sch…Lees verder op Wikipedia