Boek
Nederlands

De ontdekking van de maan

Govert Schilling (auteur), Esther Van Gameren (illustrator), Edith Leusink (illustrator)
Allerlei feiten en verhalen over de maan worden verteld. Wie is het mannetje in de maan, wat is een maansverduistering en hoe ziet een maanpak eruit? Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Maan
Titel
De ontdekking van de maan
Auteur
Govert Schilling
Illustrator
Esther Van Gameren Edith Leusink
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2009
92 p. : ill.
ISBN
9789048802210 (hardback)
Plaatsingssuggestie
552.4 (SISO) Sterren - Planeten - Ruimtevaart (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De maan is er elke nacht, maar wat weten we er eigenlijk over? In De ontdekking van de maan helpt Govert Schilling de lezer al een eind op weg. Alle informatie over de maan is bewerkt tot hapklare brokken: elke keer als je een bladzijde omslaat, krijg je een nieuw weetje voorgeschoteld. Zo wordt er aandacht geschonken aan schijngestalten, maansverduisteringen, de invloed van de maan op eb en vloed, de maanlandingen, vakantie op de maan, en ga zo maar door.

Slim van de auteur is dat hij in zijn uitleg vergelijkingen maakt met materie die de lezer al kent. Zo wordt de afstand en tijd die nodig is om tot de maan te geraken uitgelegd aan de hand van een vergelijking met wandelen, fietsen of autorijden. Even daarna wordt de aarde vergeleken met een voetbal en de maan met een tennisbal. Zo herleidt Schilling de nieuwe informatie tot iets wat de lezer makkelijker kan vatten. Interessant zijn ook de doe-activiteiten, zoals het nabootsen van de schijngestalten van de maan met be…Lees verder
Het mannetje in de maan, zomermaan en wintermaan, de maankalender, mensen op de maan, andere manen en sterrenkijken op de maan. In dit vierkante, handzame, stevige boek vind je de antwoorden op alle vragen over de maan. Twee naast elkaar liggende pagina’s geven informatie over een subthema en antwoord op een ‘maan-vraag’. De informatie is informatief, helder en duidelijk, begrijpelijk en beeldend. Al lezend kan de jonge lezer de (wetenschappelijke) informatie zelfstandig tot zich nemen, begrijpen en verwerken: feiten, weetjes, informatie uit de geschiedenis, mythen en wetenschappelijke (soms zelf uit te voeren) onderzoekjes. Kleurenfoto’s, plaatjes, maanopstellingen en tekeningen maken het helemaal af! Het is de bekende sterrenkundejournalist gelukt om een boek te maken voor jonge onderzoekers, over een thema dat zo ‘dichtbij’ is en tegelijkertijd zoveel onbekends in zich draagt. Boek voor thuis, op school en op de naschoolse opvang - om te lezen en (van) te leren. Informatieve uitgav…Lees verder

De ontdekking van de maan

Alles wat je altijd al wilde weten over de maan kom je in dit boek te weten, gaande van 4het mannetje in de maan' over 'mensen op de maan'  tot 'vakantie op de maan. Govert Schilling is in Nederland gekend als expert op het vlak van de sterrenkunde. Hij schreef tientallen boeken over het heelal en komt in de Nederlandse pers vaak aan het woord bij onderwerpen zoals sterrenkunde en ruimtevaart. 'De ontdekking van de maan' bundelt een veertigtal interessante hoofdstukjes van twee pagina's elk, boordevol informatie en foto’s. De onderwerpen zijn niet alleen geplukt uit de natuur- en sterrenkunde, maar gaan ook over de maan in onze cultuur, in verhalen, en als symbool van de islam. Het geheel oogt erg overzichtelijk, alles wordt duidelijk verstaanbaar uitgelegd. De foto’s en tekeningen zijn mooi gemaakt en spreken een jong publiek meteen aan (o.a. door de leuke tekeningen van ‘aliens’).


Over Govert Schilling

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Govert Schilling (Meerkerk, 30 november 1956) is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde. Hij is autodidact op het gebied van zowel de astronomie als de journalistiek.

Loopbaan

Schilling heeft de opleiding werktuigbouwkunde aan de hts van Utrecht gevolgd. Sterrenkunde was al sinds 1972 zijn hobby en het overbrengen van kennis van de sterrenkunde heeft altijd zijn belangstelling gehad. Hij schreef in de loop van de jaren zeventig veel artikelen en brochures voor de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Schilling was van 1980 tot 1987 hoofdredacteur van het sterrenkundige maandblad Zenit en werd in 1982 programmaleider bij het toenmalige Zeiss Planetarium Amsterdam. Dat ging in 1986 naar het Artis Planetarium over. Hij had daar van 1987 tot 1998 een aanstelling als programmaleider. Het eerste kinderprogramma van het Artis Pl…Lees verder op Wikipedia

Suggesties