Boek
Nederlands

Kannibalen : roman

Graciliano Ramos (auteur), August Willemsen (vertaler)
In een provinciestadje in Noord-Oost-Brazilie͏̈ spelen rond 1930 intriges een grote rol.
Titel
Kannibalen : roman / Graciliano Ramos ; vert. door August Willemsen
Auteur
Graciliano Ramos
Vertaler
August Willemsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Caetés
Uitgever
Amsterdam: Coppens en Frenks, 2002
210 p. : ill.
ISBN
90-71127-69-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 9 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is de eerste roman van een reeks van vier van de Braziliaanse schrijver (1892-1953), in Nederlandse vertaling nu als laatste uitgegeven, na 'Sao Bernardo', 'Angst' en 'Dorre levens'*. Met elkaar vormen ze een satirisch vierluik. We gaan terug naar de jaren twintig van de twintigste eeuw, naar een provinciestadje in Noord-Oost-Brazilië. De notabelen in die pre-technologische tijd maken de dienst uit. De hoofdpersoon staat iets ter zijde en zoekt een houding. Intussen schrijft hij een nogal woest epos. Er wordt gesmacht, gekuipt, vreemdgegaan en vooral veel gepraat. De stelling van deze zedenroman kan luiden dat de beschaving niet meer dan een dekmanteltje is tegen veel voosheid. Afgezien van de symbolische kant is 'Kannibalen' een erg geestig en ongenadig boek. Kleine druk.

Over Graciliano Ramos

Graciliano Ramos (Quebrangulo, 27 oktober 1892 - Rio de Janeiro, 20 maart 1953) was een Braziliaans schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Braziliaanse auteurs van de 20e eeuw.

Ramos groeide op in veel Noordoostelijke provincies van Brazilië, gekarakteriseerd door armoede en droogte. Na zijn middelbare school ging Ramos naar Rio de Janeiro om als journalist te werken. In 1915 reisde hij naar Palmeira dos Indios, in de staat Alagoas, om samen bij zijn vader te gaan wonen. Hier werd hij in 1927 verkozen tot burgemeester.

Ramos stierf in 1953 op 60-jarige leeftijd. Zijn droge schrijfstijl en de conflicten tussen de protagonist en de wereld zijn typisch voor zijn werken.

Werken

  • Caetés - roman, 1933
  • São Bernardo - roman, 1934
  • Angústia (Angst) - roman, 1936
  • Vidas Secas - roman, 1938
  • A Terra dos Meninos Pelados - kinderver…Lees verder op Wikipedia