Een politieman in een Westafrikaanse havenstad komt in moeilijkheden als hij voortdurend de gevoelens van anderen wil sparen, en zijn eigen daden wil verantwoorden.
Titel
De kern van de zaak
Auteur
Graham Greene
Vertaler
H.W.J. Schaap
Inleider
Désanne Van Brederode 1970-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The heart of the matter
Uitgever
Amersfoort: Uitgeverij Bint, © 2017 | Andere uitgaves
413 p.
ISBN
9789492612007 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Katholieke misdaadroman met eeuwigheidswaarde

Roman. Een van de grote romans van een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw verschijnt in een licht herziene vertaling: De kern van de zaak van Graham Greene is een boek zoals ze vandaag de dag niet weer worden geschreven.

Zesentachtig was Graham Greene toen hij in 1991 stierf als een van de grootste Engelstalige schrijvers van de twintigste eeuw, zo'n figuur over wie niet gemakkelijk te zeggen viel hoe het toch mogelijk kon zijn, in hemelsnaam, dat hem in zijn lange leven nooit de Nobelprijs Literatuur was toegevallen. Was een en ander te wijten aan de - zoals hij ze zelf noemde - entertainments die hij had geschreven, thrillers als A Gun for Sale en The Ministry of Fear?

Had het te maken met zijn brede populariteit, die zich achteraf bekeken onder meer laat afleiden aan het grote aantal verfilmingen dat van zijn werk is gemaakt - denk bijvoorbeeld aan The Quiet American en Our Man in Havana? Of speelde tevens mee dat de romans waarop Greenes eigenlijke literaire prestige berustten, zoals The Power and the Glory en het fabuleuze - en eveneens verschillende keren verfilmde - The End of the Affair, boeken waren waarin niet alleen de hoofdfiguur of …Lees verder

Een zonde, maar begaan uit medelijden

Probeerde Graham Greene met De kern van de zaak een gewetenscrisis te verwerken? Green, zelf een slecht mens, leidt een Britse majoor zonder medelijden de hel in.

Het zijn er steeds minder, maar diegenen onder ons die nog een catechismus onder ogen kregen, leerden het: wij zijn allemaal zondaars. We bedoelen het goed, maar we zijn zwak en geneigd tot zelfbedrog en tot veel erger kwaad. In een wereld die zo hopeloos verscheurd is als de onze kan alleen goddelijke genade ons redden.

Dat was ook de overtuiging van Graham Greene (1904-1991), een van de weinige grote katholieke schrijvers van de twintigste eeuw. Niet dat ­Greene zo'n katholiek leven leidde. Al was hij dan Engels en een gentleman: hij was het schoolvoorbeeld van de onverbeterlijke zondaar.

Greene bekeerde zich om zijn devote jeugdliefde te trouwen, maar bedroog haar levenslang. Hij dronk te veel, was manisch-depressief, verwaarloosde zijn kinderen en hield maar matig van zijn medemens. Hij vergeleek zich wel eens met de ijskoningin uit het sprookje van Andersen, machtig en geslaagd, maar met een ijssplinter in het har…Lees verder

Een oorspronkelijk integere politieambtenaar in het West-Afrika van de Tweede Wereldoorlog raakt via een klein vergrijp uit medelijden steeds verder in het web van de corruptie verstrikt. Zijn toch al moeizame huwelijk lijdt eronder dat hij het nooit, ondanks zijn integriteit, tot commissaris heeft kunnen brengen. Een affaire met de negentienjarige Helen Rolt die hij niet biecht brengt Scobie, een katholiek, in staat van doodzonde. De ellende stapelt zich op; als hij moet kiezen zijn vrouw, zijn minnares of God te kwetsen kiest hij de laatste: hij pleegt zelfmoord, gecamoufleerd als hartaanval om zijn vrouw de schande te besparen. In deze uitstekende roman speelt Graham Greene (1904-1991) met de ambivalentie van goed en kwaad en hoe een mens daar aan te gronde kan gaan. Sterkste punten zijn sfeertekening en karakterbeschrijving. Met een voorwoord van Désanne van Brederode.

Over Graham Greene

Graham Greene kan verwijzen naar:

  • Graham Greene (schrijver), een Engels schrijver en agent voor de Britse inlichtingendienst SIS
  • Graham Greene (acteur), een Canadees acteur


Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek