Op een koude winteravond heeft Danny een bijzonder onaangename ontmoeting met een onbekend wezen. In het onooglijke plaatsje waar hij met zijn vader woont, gebeurt anders nooit wat. Danny zoekt met zijn vrienden uit wat er aan de hand is. En dat blijkt meer te zijn dan zij kunnen bevatten. Meer nog, er is geen ontsnappen aan. Een huiveringwekkend spannend verhaal.
Titel
Koud zweet
Auteur
Graham McNamee
Vertaler
Frieda Dalemans
Verteller
Anne-Marie Lesage  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bonechiller
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2009
1 cd
Speelduur
8:41
Oorspr. uitgever
Clavis
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Al duizend jaar maakt een monster de koudste winters in Noord-Canada onveilig. Het aast op tieners. Ook Danny (ik-figuur) en Howie worden bedreigd. Zij vluchten niet, maar gaan met hulp van Pike en Danny's vriendin Ash de strijd aan. Voor Danny betekent de herinnering aan zijn overleden moeder morele steun, evenals de band met zijn vader en die van Ash - zonder dat die beseffen wat er precies speelt. Knap weet de schrijver zijn verhaal te verbinden met oeroude vertellingen. Zo ontstaat een spannend relaas over vriendschap door dik en dun tussen vier bijzondere jongeren in, ook zonder monster al, bijzondere omstandigheden. Elk personage komt met zijn eigenaardigheden geheel tot leven. De auteur won met zijn boek 'De volgende stap'* de Edgar (Allan Poe) Award voor het Beste Jeugdboek. De Vlaamse vertaalster heeft hier volledig recht gedaan aan het verhaal over de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, waarin onderhuidse humor de spanning verlicht. Vanaf ca. 14 jaar.

Koud zweet

Danny woont met zijn vader in ‘the Big Empty’ van Canada, in Harvest Cove, een godvergeten plaatsje bij Lake Simcoe waar het ’s winters berekoud wordt. In de zomer zijn er nogal wat toeristen in de vakantiehuisjes langs het meer, maar in de winter daalt de bevolking met twee derde. Een moeder lijkt er niet te zijn in het gezin en gaandeweg komt de lezer erachter dat vader en zoon eigenlijk voortdurend op de vlucht zijn voor pijnlijke herinneringen. Of ze daar ook zullen slagen in de ijzige Canadese winter is nog maar zeer de vraag. Op een avond wordt Danny aangevallen door een vreemd monsterlijk wezen. De jongen overleeft die aanval maar het monster heeft hem wel geprikt met zijn griezelig lange tong. En vanaf dan beginnen de nachtmerries te komen; het lijkt alsof het monster steeds meer in Danny’s geest kruipt en er zich net zo stevig nestelt als de herinneringen aan zijn moeder. Danny voelt dat het monster hem steeds dwingender naar zich toe lokt. Danny durft aanvankelijk aan zij…Lees verder