Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Engeland en andere verhalen

Graham Swift (auteur), Paul Van der Lecq (vertaler)
Bundel verhalen over het leven van gewone Engelsen in diverse tijden en op verschillende plaatsen.
Onderwerp
Engeland
Titel
Engeland en andere verhalen
Auteur
Graham Swift
Vertaler
Paul Van der Lecq
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
England and other stories
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2017 | Andere uitgaves
304 p.
Verschijningsdatum
22-09-2017
ISBN
9789048843213 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 25 losstaande korte verhalen schetst Swift (1949) de mensen van zijn land. Het zijn op het oog simpele, sobere verhalen, die veelal een gebeurtenis in een mensenleven beschrijven, soms ingrijpend, maar soms ook helemaal niet. Het geheel schetst een beeld van hedendaagse Engeland en de Engelsen, niet altijd even vleiend, maar altijd vol mededogen, en een enkele keer maakt de schrijver een uitstapje naar het verleden, zoals met de fictieve brief van William Harvey, de ontdekker van de bloedsomloop, aan zijn puriteinse neef, die van een verrassende actualiteit is, de open geest tegenover een harteloos fundamentalisme. Hoewel duidelijk Engels van sfeer zijn de verhalen over gewone mensen heel universeel: teleurstelling, berouw, eerste seks, het huwelijk en zo meer. Kortom, het werk van een gerijpte grootmeester, met misschien wel een handjevol klassiekers ertussen.

Over Graham Swift

Graham Colin Swift (Londen, 4 mei 1949) is een Brits schrijver. Hij studeerde in Cambridge en York en was een vriend van dichter-schrijver Ted Hughes.

Werk

Swift geldt heden ten dage als een van de belangrijkste Britse schrijvers. Zijn werk is in meer dan twintig landen vertaald en meerdere malen bekroond. Hij verkreeg grote bekendheid met zijn romans Waterland (1983) en Laatste ronde (1996), beide ook verfilmd.

Een centraal thema in Swifts werk is de functie van de herinnering, in het persoonlijk leven van ieder afzonderlijk mens, maar ook als collectieve herinnering en haar relatie tot de geschiedenis. Swifts personages bevinden zich doorgaans in de herfst van hun leven en proberen door diep te graven, terug te blikken en te bespiegelen. Ze duiden de gebeurtenissen, om vervolgens de balans op te maken. Kleine, schijnbaar banale gebeurtenissen blijken dikwijls ingrijpende gevolgen te hebben. Swift hanteert in veel…Lees verder op Wikipedia