Boek
Engels

Mothering sunday : a romance

Graham Swift (auteur)

Mothering sunday : a romance

Genre:
Engeland, 1924: het 24-jarige dienstmeisje Jane gedraagt zich soms frivool maar is daadwerkelijk bezig met zelfontplooiing wat resulteert in een carrière als schrijfster.
Titel
Mothering sunday : a romance
Auteur
Graham Swift
Taal
Engels
Uitgever
London: Scribner, 2016 | Andere uitgaves
132 p.
ISBN
9781471155239 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 26 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op 30 maart 1924 was het in Engeland 'Mothering Sunday', traditioneel de derde zondag voor Pasen. Alle bedienden krijgen op deze dag vrijaf. Dat geldt ook voor de 24-jarige Jane Fairchild, een wees die sinds haar veertiende als dienstmeisje werkt. In de ochtend wordt Jane gebeld door haar minnaar, een jongeman uit de hogere klasse, net als haar werkgevers. Ze spreken af dat zij hem thuis bezoekt. Na de vurige ontmoeting vertrekt hij te laat voor een lunchafspraak met zijn verloofde, wat tragisch afloopt. De alwetende verteller geeft een gedetailleerde beschrijving van deze dag met veel aandacht voor de gedachten en gevoelens van Jane. Door middel van flashforwards wordt het duidelijk gemaakt dat Jane een bekende schrijfster zal worden, en dat deze dag heel belangrijk voor haar zelfontdekking is. Hoewel er weinig actie en veel herhalingen zijn, weet de auteur door de intensiteit van de belevenissen de spanning op te voeren. De kunst van het schrijven komt ter sprake, in het bijzonder d…Lees verder

Over Graham Swift

Graham Colin Swift (Londen, 4 mei 1949) is een Brits schrijver. Hij studeerde in Cambridge en York en was een vriend van dichter-schrijver Ted Hughes.

Werk

Swift geldt heden ten dage als een van de belangrijkste Britse schrijvers. Zijn werk is in meer dan twintig landen vertaald en meerdere malen bekroond. Hij verkreeg grote bekendheid met zijn romans Waterland (1983) en Laatste ronde (1996), beide ook verfilmd.

Een centraal thema in Swifts werk is de functie van de herinnering, in het persoonlijk leven van ieder afzonderlijk mens, maar ook als collectieve herinnering en haar relatie tot de geschiedenis. Swifts personages bevinden zich doorgaans in de herfst van hun leven en proberen door diep te graven, terug te blikken en te bespiegelen. Ze duiden de gebeurtenissen, om vervolgens de balans op te maken. Kleine, schijnbaar banale gebeurtenissen blijken dikwijls ingrijpende gevolgen te hebben. Swift hanteert in veel…Lees verder op Wikipedia