De vier zusjes March wonen in een klein stadje in de Verenigde Staten. Hun vader vecht in de Burgeroorlog. Als ze bevriend raken met een rijke buurjongen, verandert er veel in hun leven. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Familie, Vrouwen
Taal
Engels
Uitgever
Sony Pictures Home Entertainment, © 2020
1 blu-ray
Oorspr. opname
2019
Speelduur
135 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Duits en andere talen Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels en andere talen Film gebaseerd op de roman en geschriften van Louisa May Alcott
EAN
8712609633863

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De tweede speelfilm van Greta Gerwig (Lady Bird) is een nieuwe verfilming van het boek uit 1868 van Louisa May Alcott, dat in Nederland bekend is als ‘Onder moeders vleugels’*. In de hoofdrollen zien we veel bekende namen, onder meer Saoirse Ronan, Emma Watson, Laura Dern en Meryl Streep. Het verhaal wordt deels in terugblikken verteld door Josephine ‘Jo’ March (Ronan), de tweede van vier dochters in het gezin March. Het verarmde gezin woont in een stadje in Massachusetts, vader March is legerpredikant in de Amerikaanse Burgeroorlog. Jo wil schrijfster worden en verzet zich tegen de sociale conventies die willen dat ze zich vooral aan de liefde wijdt. Hun rijke buurjongen Laurie (Timothée Chalamet) probeert vergeefs haar de zijne te maken. De recensenten geven 3-4 sterren. Belinda van de Graaf (Trouw 6-2-’20) vindt dat de film ‘bijna onder zijn eigen ballast bezwijkt’. Gudo Tienhooven (Algemeen Dagblad 5-2-’20): ‘(…) smaakvol geschoten versie (…) Een stokoude tekst omtoveren tot een e…Lees verder

Over Greta Gerwig

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Kraft

Greta Celeste Gerwig (Sacramento, 4 augustus 1983) is een Amerikaanse actrice, scenarioschrijver en filmregisseur. Ze is verschenen in films van onder andere Joe Swanberg en Woody Allen. Sinds 2010 heeft ze ook vaak samengewerkt met haar partner Noah Baumbach, waar ze voor haar rol in Frances Ha (2012) werd genomineerd voor een Golden Globe-award.

Als filmregisseur heeft Gerwig drie films uitgebracht. Lady Bird (2017) en Little Women (2019) werden beide films genomineerd voor een Academy Award voor Beste Film. In 2023 verscheen de kaskraker Barbie, waarmee Gerwig als eerste vrouwelijke regisseur de grens van 1 miljard dollar opbrengst passeerde.

Biografie

Greta Gerwig is geboren in Sacramento, Californië, en ging naar school op de St. Francis Catholic High School, waar ze afstudeerde in 2002.

Greta Gerwig werd in 2011 genomineerd voor onder meer de Independent Spir…Lees verder op Wikipedia