Boek
Nederlands

De verwanten

Guido Bottinga (auteur)
+1
De verwanten
×
De verwanten De verwanten
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
William, een vroegere vakantieliefde van Luka, is op weg naar Ieper, waar hij onderzoek gaat doen naar de Eerste Wereldoorlog. Luka gaat met hem mee, want ze voelt zich tot die plek aangetrokken. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Wereldoorlog I
Titel
De verwanten
Auteur
Guido Bottinga
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014
412 p.
ISBN
9789047706731 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

William, een vroegere vakantieliefde van Luka, komt op doorreis op bezoek in Den Haag. Luka mag hem niet zo heel erg meer, maar besluit toch met hem mee te gaan naar Ieper. Daar doet William onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog en Luka voelt zich tot die plek aangetrokken. Gaandeweg leren de jongeren hoe dat komt. Anders dan de tekst en afbeelding op het omslag doen vermoeden, speelt de oorlog een ondergeschikte rol in dit verhaal. Pas halverwege krijgt dat onderwerp meer aandacht. In essentie is dit boek een mengeling van chicklit, antroposofie en historie met een paranormaal sausje. Het is te veel tegelijk en de schrijver lijkt niet te kunnen kiezen waar het verhaal nu eigenlijk over gaat. Ondanks lange, soms kinderlijke, dialogen, lukt het hem wel om de vaart in het verhaal te houden. Er had meer in gezeten. De fictieve historische figuren John en Julius, die beiden een stuk sympathieker overkomen dan Luka, waren bijvoorbeeld boeiende personen geweest voor een verhaal dat zich aan…Lees verder

De verwanten

Voor de achttienjarige Luka is een zomervakantie in Den Haag bij haar tante Jeanne in diens aftandse appartementje een zegen. Meegaan met haar rijke ouders naar het mondaine Saint-Tropez is niets voor haar. Wanneer onverwacht William, een Britse student die ze vorige zomer leerde kennen langskomt, verandert dit haar zomer compleet. Met gemengde gevoelens vangt ze samen met Jeanne William op; hun vorige ontmoeting liep immers niet zo goed af. William, die intussen geschiedenis studeert in Cambridge, is op weg naar Ieper om op vraag van zijn hoogleraar historisch onderzoek te doen naar de eerste aanvallen met gifgas in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Jeanne is meteen geboeid door zijn verhaal en lijkt het goed met William te kunnen vinden. Ze vertelt hen over Sophie, een zus van de overgrootmoeder van Luka en haar bijzondere verhaal van de grote oorlog. Tot Williams verbazing besluit Luka om mee te gaan naar Ieper en ze gaan samen met de auto van Jeanne op weg. Bovendien geeft…Lees verder

Over Guido Bottinga

Guido Bottinga (Den Haag, 1963) is een Nederlandse schrijver van jeugdboeken, Young Adult-boeken en romans voor volwassenen.

In 2006 debuteerde hij met het boek Een zusje uit een vliegtuig. Voor dit boek werd hij genomineerd voor de Hotze de Roosprijs, een publieksprijs voor debuterende schrijvers. Het boek behaalde in zijn leeftijdscategorie de 2e plaats bij de Vlaamse kinderjury. Winterkampioen is zijn tweede boek. In het voorjaar van 2014 verscheen De Verwanten, een Young Adult-roman. In november 2015 verscheen zijn eerste roman voor volwassenen, Witte gaten. De boeken zijn uitgegeven door Lemniscaat.

Guido Bottinga studeerde gezondheidswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Limburg te Maastricht. In het dagelijks leven is hij bestuursambtenaar bij de gemeente Den Haag. Guido Bottinga woont in Den Haag, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Lees verder op Wikipedia