Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een zusje uit een vliegtuig

Guido Bottinga (auteur), Marije Tolman (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Tjebbe krijgt een zusje uit een vliegtuig; ze komt uit China. Het valt niet mee om opeens de grote broer te zijn van een zusje uit een andere wereld. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Een zusje uit een vliegtuig / Guido Bottinga ; met ill. van Marije Tolman
Auteur
Guido Bottinga
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2006 | Andere uitgaven
152 p. : ill.
ISBN
90-5637-860-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ontroerende verhaaltjes over Tjebbe, een jongetje van een jaar of vijf. Eerst gaat het over alledaagse zaken uit het leven van Tjebbe: over vriendschap, veters strikken, vrijen en de miskraam van de buurvrouw. Pas na ruim vijftig pagina's vertellen zijn ouders dat hij een zusje krijgt. Tjebbe is in eerste instantie erg teleurgesteld, hij had liever een grote broer gekregen! Maar als hij ontdekt dat het zusje niet uit mama's buik komt, maar uit China, vindt hij dat toch wel interessant. Al snel blijkt dat zo'n kleine zus niet altijd leuk is: Yu-lin wil alle aandacht en is jaloers op haar grote broer. Voor Tjebbe niet gemakkelijk dus; hij moet dan ook erg wennen. De auteur probeert te laten zien dat ook de dagelijkse dingen doorgaan en besteedt aandacht aan thema's als voetballen en Koninginnedag. Prima, maar het maakt e.e.a een beetje rommelig. Je zou je kunnen afvragen of de auteur niet beter zijn verhalen alleen om de adoptie van het zusje had kunnen groeperen. Het adoptieverhaal zou…Lees verder

Een zusje uit een vliegtuig

Op een dag legt Tjebbes moeder een foto naast zijn bord met de boodschap erbij dat het meisje erop zijn nieuwe zusje wordt. Een nieuw broertje, dat had Tjebbe wel zien zitten, of een leuke pup, maar een nieuw zusje? ‘Een zusje uit het vliegtuig’ is een eerlijk voorleesboek over adoptie. De schrijver is er goed in geslaagd om zich in te leven in de denkwereld van vijf- à zevenjarigen. Op een eenvoudige, vergaand versimpelde, maar correcte manier wordt geschetst hoe een adoptie in zijn werk gaat. Er is daarbij vooral aandacht voor welke impact zo’n nieuw kindje uit een ver land heeft op het gezin. De vlotte pen van de schrijver en de humoristische toets maken dit boek aangenaam om lezen. Hierbij wel de opmerking dat het boek erg déja-vu aandoet. Niet qua thema, maar vooral qua opbouw, inhoud en schrijfstijl van de verhaaltjes. De prenten kunnen dit gevoel helaas niet opheffen en hebben eerder de neiging dit zelfs te versterken. De zeer eenvoudige, klassieke zwart-witillustraties lijken …Lees verder

Over Guido Bottinga

Guido Bottinga (Den Haag, 1963) is een Nederlandse schrijver van jeugdboeken, Young Adult-boeken en romans voor volwassenen.

In 2006 debuteerde hij met het boek Een zusje uit een vliegtuig. Voor dit boek werd hij genomineerd voor de Hotze de Roosprijs, een publieksprijs voor debuterende schrijvers. Het boek behaalde in zijn leeftijdscategorie de 2e plaats bij de Vlaamse kinderjury. Winterkampioen is zijn tweede boek. In het voorjaar van 2014 verscheen De Verwanten, een Young Adult-roman. In november 2015 verscheen zijn eerste roman voor volwassenen, Witte gaten. De boeken zijn uitgegeven door Lemniscaat.

Guido Bottinga studeerde gezondheidswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Limburg te Maastricht. In het dagelijks leven is hij bestuursambtenaar bij de gemeente Den Haag. Guido Bottinga woont in Den Haag, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Lees verder op Wikipedia