Boek
Nederlands

Vergeten steden

Guido Quarzo (auteur), Gemma Plum (illustrator)
Een reiziger (ik-figuur) bezoekt zeven heel bijzondere steden uit een ver verleden, zoals de stad Duin, die na elke windvlaag van vorm verandert. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Vergeten steden
Auteur
Guido Quarzo
Illustrator
Gemma Plum
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Preistorie di città
Uitgever
Nijmegen: Tutti, 2010 | Andere uitgaven
48 p. : ill.
ISBN
9789490139100 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zeven heel bijzondere steden uit een ver verleden worden door een reiziger (ik-figuur) bezocht en tot leven gewekt: Duin, een stad van zand, de stad Rad (wiel) die rollend naar je toekomt en een stad gebouwd op verhalen. Het verhaal is gebaseerd op de klassieker 'De onzichtbare steden' van de Italiaanse auteur Italo Calvino. Door de fantasierijke etsen - waarbij de personages als donkere silhouetten zijn afgebeeld - en de vormgeving (o.a. een door het boek slingerende rode stippellijn) heeft deze uitgave artistieke allure. De illustratrice is geïnspireerd door prehistorische grottekeningen. De jonge lezer moet enigszins belezen zijn en over taalgevoeligheid beschikken om deze licht absurdistische verhalen te duiden. Voorlezen is uitermate geschikt om dit verhaal bij een grotere groep onder de aandacht te brengen en erover te filosoferen. Een opvallende uitgave van deze nog jonge uitgeverij. Gezien de beperkte omvang geënt op jeugdigen, maar ook volwassen lezers zullen deze verhalen wa…Lees verder

Vergeten steden

Dit boek, Vergeten steden, is gebaseerd op Onzichtbare steden van Italo Calvino. De combinatie van de tekst en de illustraties, doet, ook door de stijl, een beetje aan Joke van Leeuwen denken, hoewel de inhoud die parallel totaal tegenspreekt. Er is een ik-verteller die op een filosofische manier verhaalt over steden. Zo komt hij in de stad Duin, waar alles van zand is en iedereen een steen op zijn rug draagt. Wanneer de wind komt, waait alles weg en ziet alles er plots anders uit. Uit elk verhaaltje komt dan telkens een conclusie, iets wat we geleerd hebben. De verteller wordt in elk verhaal uitgenodigd om te blijven, maar heeft altijd wel een reden om dat niet te doen.
Er komen al eens wat fouten voor in de tekst die ook af en toe heel geforceerd overkomt (woonde al best wel lang in Duin). Maar het uitgangspunt is nobel, zulk een klassieke tekst bewerken tot iets actueels. En ook het samenspel van tekst en beeld is uitstekend.