Boek
Nederlands

Rikki durft

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het konijntje Rikki wil graag slapen in de tent die hij zelf heeft gebouwd. Als het 's nachts donker wordt, is hij toch bang. Prentenboek met grote schilderingen in donkere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Rikki durft
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0075-2
Plaatsingssuggestie
Slapen (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

's Nachts in een tent slapen omdat het zo warm is, konijn Rikkie durft het best. Zijn pa en ma helpen hem bij het opzetten van de tent. Hij krijgt een zaklantaarn mee, een heleboel zoenen en dan begint het grote avontuur. Zolang de zaklamp brandt, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar ineens is het pikdonker. De batterij is leeg. Dan klinken al die vreemde geluiden. En daar, op het tentdoek, die grote, donkere, bewegende schaduwen, bosmonsters! Rikkie loopt gillend de tent uit. Daar staan zijn ouders, die voor de zekerheid even kwamen kijken. Even later liggen ze gezellig met zijn drieën in de tent. En de verhalen die ze elkaar dan te vertellen hebben.

Hoe vaak zullen dergelijke situaties zich niet voordoen. Slapen in een tent; bij klaarlichte dag durft iedereen het, maar dan komt de nacht en dan... Van Genechten heeft er een kostelijk prentenboek over gemaakt. Met genoeg nachtelijke griezeligheid maar ook met een veilige afloop. De ouders laten hun zoontje mooi in zijn waarde…Lees verder
Klein formaat prentenboekje van een eerder in een grote editie verschenen uitgave over het konijntje Rikki, dat met veel lef zegt dat het alleen in een tent durft te slapen. Als het pikdonker is, ziet het overal schimmen. Dit blijken zijn ouders te zijn die bezorgd zijn. Uiteindelijk slapen ze met z'n drieën in de tent. De prenten lopen door over twee pagina's en de tekst is erin gedrukt. De illustraties zijn duidelijk, omlijnd, kleurrijk (maar wat donker) en sfeervol. Het thema 'bang zijn' is goed uitgewerkt. Kinderen kunnen zich hier goed in herkennen. Belangrijk is bovendien het slot van het verhaal waarin het angstige konijntje liefdevol wordt opgevangen en gerustgesteld. De tekst is eenvoudig, met korte zinnen. Een warm en liefdevol boekje om met kinderen vanaf ongeveer 4 jaar te praten over angsten en lef hebben. Gedrukt in een zeer kleine, schreefloze letter.

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max