Rikki en de tuin van opa

+1
Rikki en de tuin van opa
×
Rikki en de tuin van opa Rikki en de tuin van opa

Rikki en de tuin van opa

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het konijn Rikki gaat op bezoek bij zijn grootouders. Hij helpt zijn opa in de groentetuin en leert zo van alles over tuinieren. Bijvoorbeeld hoe je spinazie zaait en waar zaadjes vandaan komen.
Onderwerp
Tuinieren, Grootouders
Titel
Rikki en de tuin van opa / tekst en illustraties Guido van Genechten
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2018 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789044816792 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Natuur (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Konijntje Rikki gaat met zijn ouders op bezoek bij opa en oma. Opa heeft een groentetuin en Rikki helpt hem bij het spitten, zaaien en oogsten. Opa vertelt over de cyclus bloem, zaadjes, plantjes. Op het achterste schutblad wordt – in een kader – kort nog informatie gegeven over zaadjes uit bloemen, vruchten en over de aardappel. Rikki is een aangekleed konijn en hij en zijn familie leven als mensen. Ze hebben een kat als huisdier, die ook in verhouding kleiner is getekend. De tweepaginagrote tekeningen zijn met zwarte lijnen opgezet en ingekleurd met acrylverf in sprekende kleuren. De ondergrond van rood-wit ruitjespapier is soms te zien en dat geeft een speciaal effect aan de vrolijke illustraties. Zowel de inhoud van het verhaaltje als de stijl en taal zijn wat braaf. Het uiterlijk van het mooi verzorgde prentenboek en het vriendelijke verhaaltje zijn geschikt voor kleuters. De informatieve invalshoek is bruikbaar voor de onderbouw van de basisschool. Over Rikki verschenen al vele …Lees verder

Rikki en de tuin van opa

Rikki is een klein konijntje dat dol is op zijn opa. Rikki mag altijd helpen in zijn tuin. Er is een bloemperk, een perenboom, maar het liefst van al is hij in de groentetuin. Deze keer gaan ze worteltjes oogsten en gaan ze een nieuw stukje aarde omspitten om er vervolgens spinazie te zaaien. Wanneer Rikki zich afvraagt waar de zaadjes vandaan komen, legt opa het uit met een zonnebloem als voorbeeld.
Rikki is al een gevestigde waarde in de wereld van de kinderboeken. Eénmaal je een boek over Rikki hebt gelezen ken je de stijl van de verhalen en tekeningen en is het altijd een beetje herhaling. Toch is het een fijn boek voor kinderen die geïnteresseerd zijn in planten en het kweken van groenten. Iedere stap die je moet doen om groenten te zaaien, wordt helder en begrijpbaar beschreven. Alles gebeurt in een leuke ontspannen sfeer die je kunt verwachten in een grootouder-kleinkindrelatie.

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max