Rikki wordt grote broer

+1
Rikki wordt grote broer
×
Rikki wordt grote broer Rikki wordt grote broer

Rikki wordt grote broer

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Rikki’s ouders vertellen hem dat hij in de lente een broertje of een zusje krijgt. Rikki mag het grote nieuws vertellen aan opa en oma. Als eindelijk de lange winter voorbij is en de eerste knopjes aan de bomen verschijnen, wekt papa hem ’s ochtends vroeg om bij mama te komen kijken.
Titel
Rikki wordt grote broer
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis Uitgeverij, 2021 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789044819205 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Gezinsuitbreiding (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de herfst vertellen de ouders van konijn Rikki dat hij in de lente een broertje of zusje krijgt. Hij moet dus nog even wachten. Ondertussen wisselen de seizoenen en wordt de buik van mamma konijn dikker. Eindelijk is het zover, de appelboom gaat bloeien en Rikki wordt grote broer. Het prentenboek in A4-formaat heeft dubbelpaginagrote tekeningen. Op rood ruitjespapier zijn in vette zwarte lijnen en zachte potloodlijntjes de figuren en details getekend en met warme tinten in een stevige penseelstreek ingekleurd. De grote, duidelijke illustraties hebben een vriendelijke en vrolijke sfeer. De konijnen leven en zijn aangekleed als mensen. Het verhaaltje heeft een educatief tintje door de wisseling van de seizoenen, waar opa konijn informatie over geeft. Over hoe een baby in en uit de buik komt, wordt niets verteld; wel dat Rikki de baby kan voelen bewegen in zijn moeders buik. De tekst, in enkele regels gedrukt in de tekening, is eenvoudig. Over Rikki verschenen al vele prentenboeken; o…Lees verder

Rikki wordt grote broer

Er zijn al heel wat prentenboeken verschenen over het konijntje Rikki. In dit verhaal krijgt Rikki te horen dat mama konijn een kindje verwacht. Opvallend bij dit verhaal is de langzame opbouw waarbij veel aandacht uitgaat naar de gevoelswereld van Rikki. Zo probeert Rikki te begrijpen dat het best lang duurt vooraleer het baby'tje groot genoeg is om uit mama’s buik te komen. Opa vertelde hem dat hij een broertje of zusje krijgt als in de lente de appelboom bloeit. Eerst komt nog de winter, dus het duurt nog een hele tijd. In afwachting van het gebeuren zien we op de prenten huiselijke taferelen: Rikki helpt opa in de tuin, hij zit knus bij mama en voelt het baby'tje in de buik bewegen, hij maakt sneeuwbaby’s wanneer het goed aan het sneeuwen is … Eindelijk is het lente: Rikki rent opgewonden naar mama om zijn broertje of zusje te zien. Snoezig liggen ze in mama’s armen, een zusje én een broertje.
Een lieflijk verhaal, heel eenvoudig en mooi verteld waarbij er niet veel gebeurt …Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max