Wat zou jij doen?

+1
Wat zou jij doen?
×
Wat zou jij doen? Wat zou jij doen?
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een jongetje wordt ’s nachts wakker met een gewei op zijn hoofd. Wat zou jij doen als dat gebeurde? Boos worden, of verdrietig? Naar school gaan of je juist verstoppen? Of er kunstjes mee doen? Groot prentenboek met paginagrote waterverfillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Jezelf zijn
Titel
Wat zou jij doen?
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
[28] p. : ill.
ISBN
9789044825527 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Jezelf zijn (ZIZO)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wat zou jij doen als je ’s nachts wakker werd met een gewei op je hoofd? Deze vraag speelt de hoofdrol in dit prentenboek en wordt gevolgd door allerlei kleine vragen, zoals: 'Zou je naar school durven met dat rare ding op je hoofd?'. Op al die vragen biedt het verhaal antwoorden en suggesties. Maar misschien valt er vooral een wijze les te leren. Je wordt aan het denken gezet door de vele optionele antwoorden. En dan kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat je ook met een gewei jezelf mag accepteren zoals je bent. Kleuters kunnen zodoende kennismaken met 'anders zijn'. De waterverfillustraties in bruin-, blauw- en roodtinten bieden herkenbare en vaak grappige taferelen, bv. als het jongetje zijn gewei als kapstok gebruikt of als 'landingsplaats' voor vogels. Voor de lezers en luisteraars is het een leerzaam vraagstuk, maar je kunt het prentenboek ook als een luchtige vertelling beschouwen. De tekeningen tonen immers een jongetje met een vader en een moeder, die naar school gaat en …Lees verder

Wat zou jij doen?

In dit boek staat er maar één vraag centraal: wat zou jij doen als je ’s nachts wakker wordt met een gewei op je hoofd.

We zien een jongetje waarbij dit het geval is. Verschillende opties komen aan bod: hopen dat het de volgende ochtend verdwenen is, aan papa vragen om het af te zagen, naar de dokter gaan, er mee leven en het nuttig gebruiken, kunstjes mee doen, een clubje oprichten met lotgenoten, enzovoort. Een antwoord is er niet, want dat moet de lezer zelf formuleren.

Op zich is het idee origineel, maar wat moet je ermee? Is de moraal dat je jezelf moet aanvaarden zoals je bent en dat iedereen wel iets bijzonders heeft? Op de prent, waar Van Genechten schrijft Ach, misschien valt zo’n gewei op je hoofd best mee. Tenslotte heeft iedereen wel wat ... zie je het jongetje omringd door allerlei mensen. Je gaat op zoek naar wat die mensen dan wel hebben, maar ver kom je niet: een bril, een kind, een man met weinig haar, een kind met sproeten ... Dan lijkt het i…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max