Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Buiten de wereld : roman

Buiten de wereld : roman

Genre:
Een maatschappelijk geslaagd man met artistieke inslag voelt zich beklemd door de beperkingen van tijd en ruimte en probeert deze via kunst en wetenschap te overstijgen.
Titel
Buiten de wereld : roman
Auteur
Guido van Heulendonk
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, © 2000
274 p.
ISBN
90-295-2169-4 (hardback) 9789029521697 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de nieuwe, ambitieuze, roman van de Vlaamse schrijver Guido van Heulendonk (1951) tornt een man die het niet eens zo slecht getroffen heeft in het leven (een aardige baan, een goed huwelijk, voortvarende kinderen) aan zijn bestaan, de tijd en andere begrenzingen. De hoofdpersoon doet in het geheim artistieke pogingen om zichzelf te overstijgen, maar met zijn kunst wil het niet zo lukken. In deze roman vol tijdswisselingen, met perspectiefwisselingen ook en identiteitsveranderingen, speelt de fysica (Hawking en verder) een beduidende rol. De microkosmos van een mens wordt geplaatst tegenover de oneindigheid. Een landschapsevocatie aan het begin en het einde van de roman geven dimensie aan het verglijden van de tijd (zoals ook een cursief gedrukte kattenhistorie door de roman heen dat doet), een kader, dat de nietigheid van het bestaan van de hoofdpersoon benadrukt. Deze mooi uitgegeven roman is bepaald niet gemakkelijk. Van Heulendonk roept allerlei zijnsvragen op, maar deze fin de …Lees verder

Over Guido van Heulendonk

Guido van Heulendonk, pseudoniem van Guido Beelaert (Eeklo, 17 november 1951), is een Vlaams schrijver. Zijn werk omvat romans, verhalen en essays. Terugkerend thema is het noodlot en de (vaak negatieve) gevolgen die toevallige omstandigheden kunnen hebben op het leven, de maatschappelijke positie en relaties van de personages in zijn verhalen.

Na een studie Germaanse filologie aan de Universiteit Gent was Van Heulendonk werkzaam als docent Engels en Nederlands, eerst in het middelbaar onderwijs, later aan Hogeschool Gent.

In 1983 werd in het Nieuw Vlaams Tijdschrift voor het eerst een verhaal van hem gepubliceerd, met de titel Het vierde woord. Ruimere bekendheid verwierf hij twee jaar later, na het verschijnen van zijn eerste roman Hoogtevrees, waarvoor hij een aanmoedigingsprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen ontving. De roman werd verfilmd door de Vlaamse televisie (toen BRT).

Voor zijn roman Paarden zijn ook varkens ont…Lees verder op Wikipedia