Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vrienden van de poëzie : verhalen

+1
Vrienden van de poëzie : verhalen
×
Vrienden van de poëzie : verhalen Vrienden van de poëzie : verhalen

Vrienden van de poëzie : verhalen

Genre:
Als de planeet op slot gaat vanwege de wereldwijde corona-uitbraak, implodeert het leven tot de vesting van huis of appartement, die men slechts verlaat om proviand aan te vullen. Vrienden van de poëzie volgt vier mensen die op een dag per mail worden uitgenodigd het isolement te doorbreken met het rondsturen van gedichten. Het zal de verloren wereld herstellen, zo wordt beloofd, het zal de mense
Titel
Vrienden van de poëzie : verhalen
Auteur
Guido van Heulendonk
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, copyright 2021
203 p.
ISBN
9789029545112 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mentaal soelaas in bange tijden

Guido van Heulendonk verrast op zijn zeventigste met een frisse verhalenkrans. In Vrienden van de poëzie kraakt hij noten over coronatijden en raken vier personages gebiologeerd door een poëziekettingmail.

Langzaam beginnen ze op te flitsen in de literatuur: de lockdownboeken en coronaromans, naast talloze schrijversessays die op de gevolgen van de pandemie reflecteren. Zadie Smith en Alessandro Baricco deden al hun duit in het zakje en in onze contreien was er de (nogal afgehaspelde) roman Quarantaine van Wim Daniëls of de geslaagde Coronakronieken van Daan Heerma van Voss. Maar heel wat auteurs branden liever (nog) niet de vingers aan de zich voltrekkende actualiteit.

Niet zo Guido van Heulendonk, die zich met Vrienden van de poëzie vol in de pandemie werpt en er literair toch munt uit weet te slaan. De voormalige Gouden Uilwinnaar, ook wel eens bevorderd tot de Vlaamse 'Graham Swift', blijft consistente kwaliteit afleveren, waarin zijn ironie en welgemikte sarcasme prettig gedijen. Ook in deze verhalenketting, geïnspireerd door het Short Cuts-procedé van regisseur Robert Altman, toont hij zich een schalks en soms grimmig - maar ook gevoelig - commentat…Lees verder

Poëzie voor de Homo lacrimans

Vrienden van de poëzie bewijst opnieuw waarom Guido van Heulendonk een van onze fijnzinnigste auteurs is.

Poëzie en corona, het is geen evidente combinatie maar in de vier lange verhalen die Guido van Heulendonk in Vrienden van de poëzie verzamelde, zijn die op een geraffineerde manier met elkaar verbonden. Het eerste verhaal, 'Trisha', begint haast als een parabel: 'Het was in die donkere dagen dat mensen elkaar ­gedichten begonnen te sturen'. Een vereenzaamde man met een zeurende kies krijgt een kettingmail waarin een oud-collega hem een gedicht opstuurt als troost in deze onzekere tijden. Het gedicht, van de ­onbekende Australische dichter Gwen Harwood, is niet meteen troostend, want daarin wordt een meisje door haar vader verplicht om een uil die ze verwondde met een geweer af te maken. 'Finish what you started.' Harwood (1920-1995), die ook ik niet kende, was down under een geliefde schrijver die ooit een rel veroorzaakte toen ze in een gedicht het acrostichon 'Fuck all editors' verwerkte omdat haar gedichten initieel zo vaak geweigerd werden. De oude man is voor…Lees verder

Over Guido van Heulendonk

Guido van Heulendonk, pseudoniem van Guido Beelaert (Eeklo, 17 november 1951), is een Vlaams schrijver. Zijn werk omvat romans, verhalen en essays. Terugkerend thema is het noodlot en de (vaak negatieve) gevolgen die toevallige omstandigheden kunnen hebben op het leven, de maatschappelijke positie en relaties van de personages in zijn verhalen.

Na een studie Germaanse filologie aan de Universiteit Gent was Van Heulendonk werkzaam als docent Engels en Nederlands, eerst in het middelbaar onderwijs, later aan Hogeschool Gent.

In 1983 werd in het Nieuw Vlaams Tijdschrift voor het eerst een verhaal van hem gepubliceerd, met de titel Het vierde woord. Ruimere bekendheid verwierf hij twee jaar later, na het verschijnen van zijn eerste roman Hoogtevrees, waarvoor hij een aanmoedigingsprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen ontving. De roman werd verfilmd door de Vlaamse televisie (toen BRT).

Voor zijn roman Paarden zijn ook varkens ont…Lees verder op Wikipedia