Twee vrienden, die elkaar 'Gerry' noemen, verdwalen in de woestijn van Death Valley
Titel
Gerry / dir. by Gus van Sant ; written by Casey Affleck ... [e.a.]
Regisseur
Gus Van Sant
Scenarist
Casey Affleck 1975-
Taal
Engels
Uitgever
Universal, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
2002
Speelduur
ca. 100 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5050582001365

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 23 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een speelfilm uit 2002 van Gus Van Sant, die bekend werd met onder meer Drugstore cowboy, To die for en Good Will Hunting. De hoofdrollen worden gespeeld door sterspelers Matt Damon en Casey Affleck, die samen met Van Sant het scenario schreven. Twee vrienden, die elkaar 'Gerry' noemen, maken een dagtochtje naar de woestijn van Death Valley. Omdat ze van de gebaande paden afwijken, verdwalen ze hopeloos. De film bevat veel lange opnames en weinig dialoog. De opnamen van landschappen, wolkenformaties en zonsondergangen zijn prachtig. De meeste recensenten zijn teleurgesteld. Jan Pieter Ekker (Volkskrant 1-5-'03): '(...) een even compromisloze als hermetische film. (...) Gerry is gebakken lucht.' Chris Buur (Filmkrant mei '03) ziet het anders: '(...) bewonderenswaardig (...) een uiterst subtiel psychedelicum (...)' De film werd vertoond tijdens het Filmfestival Rotterdam. Er zijn geen bijzondere extra's.

Over Gus Van Sant

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Gus Van Sant Jr. (Louisville (Kentucky), 24 juli 1952) is een Amerikaans filmregisseur en scenarist, die ook als fotograaf, auteur en muzikant actief is.

Biografie

Gus Van Sant studeerde aan de Rhode Island School of Design. Hier raakte hij beïnvloed door de schilderkunst en de experimentele film. In 1981 filmde hij met een laag budget de film Alice in Hollywood, die nooit is uitgebracht. Hij ging werken voor een reclamebureau om zo geld te verdienen. In 1985 maakte hij van zijn verdiende geld de onafhankelijke film Mala Noche. De film bevat enkele thema's die in het latere werk van Van Sant zouden terugkeren, zoals homoseksualiteit (Van Sant is zelf openlijk homoseksueel), de setting (Portland, Oregon) en een droge behandeling van het absurde. Mala Noche werd zeer goed ontvangen bij de critici. De Los Angeles Film Critics Association noemde het zelfs de beste onafhankelijke film van het jaar. Na deze film ver…Lees verder op Wikipedia