Boek
Nederlands

Madame Bovary : provinciaalse zeden en gewoonten

Gustave Flaubert (auteur), Hans Van Pinxteren (vertaler)
+1
Madame Bovary : provinciaalse zeden en gewoonten
×
Madame Bovary : provinciaalse zeden en gewoonten Madame Bovary : provinciaalse zeden en gewoonten

Madame Bovary : provinciaalse zeden en gewoonten

In de reeks:
Klassieke roman over een naar ongrijpbaar geluk hunkerende vrouw, die zich teleurgesteld door de nuchterheid en middelmatigheid van haar man, een dorpsdokter, in roekeloze liefdesverhoudingen stort, hetgeen tot haar ondergang leidt.
Titel
Madame Bovary : provinciaalse zeden en gewoonten / Gustave Flaubert ; vert., toegelicht en van een nawoord voorzien door Hans van Pinxteren
Auteur
Gustave Flaubert
Vertaler
Hans Van Pinxteren
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Madame Bovary
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2016 | Andere uitgaves
371 p.
ISBN
9789020413809 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman over de vrouw van een goedaardige plattelandsdokter die door haar romantische fantasieën en haar schrale leven tot uitspattingen en tot zelfmoord wordt gedreven is een klassiek werk uit het 19e-eeuwse realisme. Flaubert levert ingehouden, venijnige kritiek op clichés uit de romantiek en de oppervlakkige beleving van weelde, en op de scheiding tussen het dagelijks bestaan en een verondersteld verheven, gelukzalig universum. Deze kritiek is nog steeds actueel en de ironie van Flaubert blijft effectief, ook daar waar het optimistische vooruitgangsgeloof van de Verlichting het doelwit is. De moderne, eigenzinnige vertaling van Hans van Pinxteren is bijzonder positief ontvangen en maakt het werk weer toegankelijk na de laatste, veel minder bevlogen en precieuze vertaling. Met nawoord en annotaties van de vertaler. Kleine druk.

Tergend saai, dat huwelijksleven

De lockdown biedt een goede gelegenheid voor het (her)lezen van klassieke huwelijksromans. Deze week: Madame Bovary van Gustave Flaubert uit 1865.

Madame Bovary, c'est moi. Het is niet alleen de bekendste - vermeende - uitspraak van Gustave Flaubert, het was ook mijn status in het chatprogramma MSN ergens aan het begin van de jaren 2000. Ik bevond me aan het eind van m'n tienertijd en vond m'n leven ondraaglijk saai. Net als mijn literaire heldin leed ik aan de banale alledaagsheid van mijn bestaan. Het huwelijk stond zowel gevoelsmatig als in jaren nog ver van me af, maar ik wist toen al dat ook die levensfase minstens zo geestdodend zou zijn. Mocht het ooit zover komen, zo nam ik me voor, zou ik net als Emma Bovary even onmogelijke als spannende liefdesaffaires aangaan om de burgerlijke verveling te bestrijden.

De klassieke roman van Flaubert (1821- 1880) vertelt het verhaal van de jonge Emma, vrouw van de plattelandsdokter Charles Bovary. Ze heeft altijd gehunkerd naar een groots en meeslepend bestaan, maar beter dan middelmatig blijkt het niet te worden. Haar man is een ambitieloze sul en er is geen geld voor luxe …Lees verder

Over Gustave Flaubert

Gustave Flaubert (Rouen, 12 december 1821 - Canteleu, 8 mei 1880) was een Franse auteur die gezien wordt als een van de belangrijkste romanschrijvers uit de geschiedenis. Zijn werk geldt als een hoogtepunt van de realistische literatuur, hoewel hij niet louter in deze stijl schreef; zo zijn er ook werken in zijn oeuvre die als romantisch gekarakteriseerd kunnen worden.

Zijn bekendste en meest invloedrijke werk is zijn debuutroman Madame Bovary uit 1857, een werk dat zich afspeelt op het platteland en handelt over de overspelige relaties van het hoofdpersonage Emma Bovary. De roman veroorzaakte een schandaal vanwege vermeende obsceniteiten, maar is van grote invloed geweest op onder meer Emile Zola en het naturalisme. Andere belangrijke werken van Flaubert zijn L'Éducation sentimentale en zijn correspondenties met onder anderen George Sand, Ivan Toergenjev en Louise Colet.

Leven en werk

Flaubert werd geboren…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek