Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De bijbel voor ongelovigen. 5, De twee koninkrijken, Job en de profeten

Guus Kuijer (auteur)

De bijbel voor ongelovigen. 5, De twee koninkrijken, Job en de profeten

Navertelling van enige verhalen uit het Oude Testament.
Onderwerp
Oude Testament
Titel
De bijbel voor ongelovigen. 5, De twee koninkrijken, Job en de profeten
Auteur
Guus Kuijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2016 | Andere uitgaves
304 p.
ISBN
9789025307523 (paperback)
Plaatsingssuggestie
226.4 (SISO) Bijbel (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

En God zag dat hij mens werd

Met het vijfde deel van zijn Bijbel voor ongelovigen zet Guus Kuijer een magistraal orgelpunt achter wat met recht zijn magnum opus mag worden genoemd. 

Het zijn barre tijden voor het Heilig Land. Negen eeuwen voor Christus is Israël na koning Salomo uiteengevallen in twee koninkrijken. Vanuit het noorden liggen de joden onder vuur van de Assyriërs, vanuit het zuiden worden ze door de Egyptenaren bedreigd. Bovendien is er ook op religieus vlak onrust: aanhangers van de polytheïstische eredienst van de goden Baäl en Asjera eisen hun plaats op vis-à-vis de proponenten van de 'ene' God Jahweh.

Dat kan niet goed aflopen, en inderdaad het bloed druipt van de Bijbelpagina's die verhalen over die tijd. Geen enkele heerser gaat vredig in zijn bed dood, profeten worden bij bosjes in de pan gehakt, kinderen aan de goden geofferd of opgegeten van de honger. Als we de Bijbel mogen geloven, was het leven in die tijd één grote hel.

De Nederlandse schrijver Guus Kuijer heeft zich de voorbije jaren een meester betoond in het omzetten van oude Bijbelverhalen naar het hedendaagse perspectie…Lees verder

In dit vijfde en naar eigen zeggen laatste deel* van zijn succesvolle reeks heeft de auteur het eerder verschenen verhaal 'Izebel van Tyrus' opgenomen. Het is gebaseerd op enkele hoofdstukken uit de oudtestamentische boeken 1 en 2 Koningen. Dit betreft de periode na koning Salomo, toen het rijk gesplitst was in het Noordrijk (Israël) met Samaria als hoofdstad en het Zuidrijk (Juda) met Jeruzalem als hoofdstad. Daarna volgt een tweede verhaal, samengesteld uit fragmenten van het optreden van enkele profeten – Jesaja, Jeremia, Ezechiël, Amos en Jona. In dit verhaal heeft de auteur ook de geschiedenis van Job ingevoegd. Een filosofisch getint verhaal over het lijden. De werkwijze is bekend. Enkele minder bekende personen worden als verteller opgevoerd. Het eerste verhaal heeft Izebel, de vrouw van koning Achab, als vertelster; het tweede de profetes Chulda. Kuijer bewijst steeds weer een rasechte verteller te zijn, die met veel fantasie en inlevingsvermogen zijn hoofdfiguren, met hun har…Lees verder

Over Guus Kuijer

CC BY 3.0 - Foto van/door Jaco Klamer

Guus Kuijer (Amsterdam, 1 augustus 1942) is een Nederlandse auteur. In 2020 kreeg Kuijer voor zijn complete oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs.

Levensloop

Nadat Kuijer een keer was blijven zitten op een basisschool, en een keer op het lyceum, werd hij naar een internaat in Zutphen gestuurd. Dit was voor hem de ergste tijd van zijn leven. Na het internaat volgde hij in Doetinchem een opleiding tot onderwijzer. Van 1967 tot 1973 was Kuijer onderwijzer in Didam.

Vanaf 1973 richtte Kuijer zich helemaal op het schrijven van boeken. In eerste instantie schreef hij boeken voor volwassenen. Hij debuteerde in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 verscheen zijn eerste kinderboek: Met de poppen gooien. Hij schreef dit boek voor Madelief, een dochtertje van vrienden. De hoofdpersoon uit het boek is naar haar vernoemd. Het boek werd meteen een succes en leverde hem zijn eerste Gouden Griffel op. In…Lees verder op Wikipedia