Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het geluk komt als de donder

Guus Kuijer (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wanneer Mimoen blijkt te zoenen met haar beste vriendin, maakt Polleke de verkering uit; gelukkig heeft ze Consuelo nog, een nieuw klasgenootje uit Mexico. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Het geluk komt als de donder
Auteur
Guus Kuijer
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2010 | Andere uitgaves
131 p. : ill.
ISBN
9789041750198 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Derde verhaal met als stralend middelpunt de innemende Polleke (ik-figuur) over wie eerder 'Voor altijd samen, amen' (Gouden Griffel en Jonge Gouden Uil 2000) en 'Het is fijn om er te zijn'* verschenen. Dit deel is los van de andere te lezen, hoewel het natuurlijk aardiger is Pollekes wederwaardigheden van begin tot eind te volgen. Met de liefde gaat het niet zo goed: haar vriendje Mimoen gaat haar uit de weg en blijkt later te zoenen met Pollekes beste vriendin. Ook komt er een buitenlands meisje in de klas, over wie Polleke zich ontfermt en met wie ze goede maatjes wordt. Moeite heeft ze met haar eigen groeiproces: ze is net 12 geworden en in veel nog kind, soms een ontluikende puber. Adembenemend spannend is de bijna terloopse manier waarop de auteur haar avontuur met een vreemde man beschrijft. Het loopt goed af, maar Polleke zal nooit meer helemaal dezelfde zijn. Fijn boek, waarin het levensechte meisje met humor en gevoel wordt neergezet. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Guus Kuijer

CC BY 3.0 - Foto van/door Jaco Klamer

Guus Kuijer (Amsterdam, 1 augustus 1942) is een Nederlandse auteur. In 2020 kreeg Kuijer voor zijn complete oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs.

Levensloop

Nadat Guus Kuijer een keer was blijven zitten op een basisschool, en een keer op het lyceum, werd hij naar een internaat in Zutphen gestuurd. Dit was voor hem de ergste tijd van zijn leven. Na het internaat volgde hij in Doetinchem een opleiding tot onderwijzer. Van 1967 tot 1973 was Kuijer onderwijzer in Didam.

Vanaf 1973 richtte Kuijer zich helemaal op het schrijven van boeken. In eerste instantie schreef hij boeken voor volwassenen. Hij debuteerde in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 verscheen zijn eerste kinderboek: Met de poppen gooien. Hij schreef dit boek voor Madelief, een dochtertje van vrienden. De hoofdpersoon uit het boek is naar haar vernoemd. Het boek werd meteen een succes en leverde hem zijn eerste Gouden Griffel o…Lees verder op Wikipedia

Suggesties