Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ik ben Polleke hoor !

Guus Kuijer (auteur)

Ik ben Polleke hoor !

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De moeder van Polleke is nu met de meester van school getrouwd. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Ik ben Polleke hoor ! / Guus Kuijer ; met tek. van Alice Hoogstad
Auteur
Guus Kuijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002 | Andere uitgaves
94 p.
Aantekening
Uitgave t.g.v. de Kinderboekenweek 2001
ISBN
90-451-0012-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het was doodjammer dat het vijfde deel over Polleke vorig jaar in Nederland enkel als Kinderboekenweekgeschenk uitkwam. Daardoor was het voor Vlaamse lezers bijna onmogelijk om te weten hoe het met Polleke verderging na de dood van haar opa. Gelukkig besliste Querido om het boek één jaar later toch uit te geven. Je weet het natuurlijk nooit met goedlopende series rond populaire figuren, maar het lijkt er op dat Guus Kuijer met dit vijfde boek de verhalen over Polleke afsluit. Dat is jammer en ook nodig, omdat deze figuren nu eenmaal op een geloofwaardige manier evolueren en dus ook vroeg of laat gaan puberen. Misschien willen de auteur en de lezer helemaal niet geconfronteerd worden met een puberende Polleke. In dit vijfde boek staat Polleke kort voor haar dertiende verjaardag, en na de zomer gaat er een heleboel veranderen. Voor het eerst zal ze naar een andere school gaan dan haar grote liefde Mimoen en haar beste vriendin uit Mexico Consuelo. Polleke voelt zich tussen haar voorbijg…Lees verder
Polleke, al bekend uit vier eerdere uitgaven, weet zich aardig staande te houden met haar nuchtere kijk op de wereld en de volwassenen om haar heen, van wie sommigen, op zijn zachtst gezegd vreemd zijn te noemen! In dit deel is Polleke bezig met de verwerking van de dood van haar opa, wat in zo'n grote vakantie zonder noemenswaardige afleiding nog niet meevalt. Haar vriend Mimoen is in Marokko, maar gelukkig is haar vriendin Consuela er nog, die vanuit haar Mexicaanse cultuur zo haar eigen rituelen rond de dood heeft. De auteur weet zo'n meisje van bijna dertien treffend en puur neer te zetten! De uitgave verscheen eerder als Kinderboekenweekgeschenk (2001). Op het groen geschilderde omslag een verliefd kijkende Polleke. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Guus Kuijer

CC BY 3.0 - Foto van/door Jaco Klamer

Guus Kuijer (Amsterdam, 1 augustus 1942) is een Nederlandse auteur. In 2020 kreeg Kuijer voor zijn complete oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs.

Levensloop

Nadat Guus Kuijer een keer was blijven zitten op een basisschool, en een keer op het lyceum, werd hij naar een internaat in Zutphen gestuurd. Dit was voor hem de ergste tijd van zijn leven. Na het internaat volgde hij in Doetinchem een opleiding tot onderwijzer. Van 1967 tot 1973 was Kuijer onderwijzer in Didam.

Vanaf 1973 richtte Kuijer zich helemaal op het schrijven van boeken. In eerste instantie schreef hij boeken voor volwassenen. Hij debuteerde in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 verscheen zijn eerste kinderboek: Met de poppen gooien. Hij schreef dit boek voor Madelief, een dochtertje van vrienden. De hoofdpersoon uit het boek is naar haar vernoemd. Het boek werd meteen een succes en leverde hem zijn eerste Gouden Griffel o…Lees verder op Wikipedia