Polleke

Guus Kuijer (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
+1
Polleke
×
Polleke Polleke
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Het enige rustpunt in het leven van de 11-jarige Polleke zijn de weekenden bij opa en oma, zeker als ze niet meer mag omgaan met Mimoen, haar Marokkaanse vriendje, omdat zijn ouders dat niet goed vinden. Vanaf ca. 10 jaar.
Bevat
Titel
Polleke
Auteur
Guus Kuijer
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020 | Andere uitgaven
486 p. : ill.
ISBN
9789045125657 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de serie over Polleke kreeg het eerste deel een Gouden Griffel. In rap tempo volgden er nog vier delen, waarvan er enkele eveneens bekroond werden. Hoewel los van elkaar te lezen zal iedereen die eenmaal een deel gelezen heeft, alles willen weten over Polleke (11, ik-persoon), haar moeder die met de meester gaat trouwen, Spiek, haar vader die in de esoterie verdwaald lijkt en in een soort jurk rondloopt, Mimoen, haar vriendje, die met haar beste vriendin gezoend heeft, en opa en oma, met wie Polleke een fijne band heeft. In deze dikke gebonden uitgave zijn de vijf delen gebundeld met de zwart-wittekeningen van Alice Hoogstad. In 2003 ook verfilmd met o.a. Halina Reijn als moeder en Daan Schuurmans als vader. Levendig ik-verhaal, waarin op een nuchtere, geloofwaardige manier de (gedachte)wereld van een meisje naar voren komt. Origineel taalgebruik waarin de humor niet is vergeten. De veelbekroonde auteur kreeg in 2020 de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs voor zijn complete oeuv…Lees verder

Over Guus Kuijer

CC BY 3.0 - Foto van/door Jaco Klamer

Guus Kuijer (Amsterdam, 1 augustus 1942) is een Nederlandse auteur. In 2020 kreeg Kuijer voor zijn complete oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs.

Levensloop

Nadat Kuijer een keer was blijven zitten op een basisschool, en een keer op het lyceum, werd hij naar een internaat in Zutphen gestuurd. Dit was voor hem de ergste tijd van zijn leven. Na het internaat volgde hij in Doetinchem een opleiding tot onderwijzer. Van 1967 tot 1973 was Kuijer onderwijzer in Didam.

Vanaf 1973 richtte Kuijer zich helemaal op het schrijven van boeken. In eerste instantie schreef hij boeken voor volwassenen. Hij debuteerde in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 verscheen zijn eerste kinderboek: Met de poppen gooien. Hij schreef dit boek voor Madelief, een dochtertje van vrienden. De hoofdpersoon uit het boek is naar haar vernoemd. Het boek werd meteen een succes en leverde hem zijn eerste Gouden Griffel op. In…Lees verder op Wikipedia