Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Eeuwig zwijgen

Guy Didelez (auteur)
+1
Eeuwig zwijgen
×
Eeuwig zwijgen Eeuwig zwijgen

Eeuwig zwijgen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Janne wordt op eigen verzoek opgenomen in een psychiatrische inrichting omdat ze iets vreselijks heeft meegemaakt, maar erover praten kan ze niet.
Titel
Eeuwig zwijgen
Auteur
Guy Didelez
Taal
Nederlands
Uitgever
Almelo: Schrijverspunt, 2014 | Andere uitgaves
124 p.
ISBN
9789462660656 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Janne Vercauteren (15) laat zich in de psychiatrische jeugdkliniek opnemen omdat ze het leven niet meer aan kan. De buitenwereld vindt haar een gekkin met driftbuien, communicatieproblemen, storend obsessief gedrag (bv. urenlang hetzelfde liedje beluisteren). Ze kropt alles op, is zo gesloten als een mossel (cf. cover) en vertelt niemand wat haar bezwaart. Doordat ze in dit ik-boek het verblijf in de kliniek van dag tot dag beleeft, merkt de lezer al snel tussen de regels dat haar zwijgen iets te maken heeft met een verschrikkelijk voorval en met pesterijen op school. Als ze bij een zelfmoordpoging door verdrinking toch terugschrikt voor de ultieme stap, wil ze eindelijk leren leven met wat ze niet kan vertellen. Door de begeleiding in de kliniek en door het contact met andere patiënten wordt ze aangemoedigd iets te onthullen over wat haar kwelt. In Sam vindt ze een lotgenoot en helemaal op het eind van het boek vertellen ze elkaar wat hen zo erg bedrukt dat ze geen normaal leven meer…Lees verder
De 15-jarige Janne draagt een bijna ondraaglijk geheim met zich mee, dat te maken heeft met de verdrinking van haar broertje Milan. Aan het begin van het verhaal komt ze met haar ouders aan bij een psychiatrische instelling, waarin ze op eigen verzoek wordt opgenomen. Aan het eind deelt ze voor de eerste keer haar geheim met Sam, die steeds meer een zielsverwant is gebleken. De auteur maakt de lezer in de ik-vorm deelgenoot van Jannes gedachten en gevoelens. De auteur bouwt de spanning op en laat de lezer er langzaamaan achter komen welke traumatische ervaringen Janne in de instelling hebben gebracht. In de instelling vinden in korte tijd ook heftige gebeurtenissen met andere jongeren plaats, die zeer indringend zijn beschreven. Minder aandacht is er voor de behandeling van Janne. Het einde maakt de lezer nieuwsgierig naar Jannes toekomstperspectief. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het bevat enkele typisch Vlaamse uitdrukkingen. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia