Boek
Nederlands

Frituur Paradiso

Guy Didelez (auteur), Marc De Bel (auteur), Rayman (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tijdens een weekend in de Ardennen leert Sander de buitenaards mooie Alien kennen. De twee spreken af om de week daarop samen naar het optreden van De Kriegels te gaan. Maar na het optreden stort Alien zich samen met een paar vriendinnen in het echte nachtleven. Voor Sander hoeft het allemaal niet. Hij wil liever alleen zijn met Alien en van simpele dingen genieten: zoals samen frieten eten. Maar
Onderwerp
Verliefd zijn
Leesniveau
AVI E6, AVI 8, AVI 9
Titel
Frituur Paradiso
Auteur
Guy Didelez Marc De Bel
Illustrator
Rayman Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Abimo, 2015
128 p. : ill.
ISBN
9789462344402 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De wat schuchtere Sander is dolverliefd op Alien, die iets minder 'groen' is. Door haar komt hij terecht op een feestje waar alcohol wordt gedronken en gesnoven en gedeald wordt. Sander wil er vandaan, maar komt in aanraking met een vervelende schurk die hen blijft achtervolgen. Vanaf het begin wordt de lezer vol vaart meegenomen in een verhaal met eigentijdse kenmerken. De gevoelens van verliefdheid worden heel open beschreven, er wordt heel wat afge(tong)zoend. Door het meeslepende karakter zijn de onwaarschijnlijkheden minder van belang, hoewel het tijdsverloop wel onbegrijpelijk overkomt. De taal is vlot en humoristisch, met populaire uitdrukkingen. De enigszins karikaturale zwart-witte illustraties ondersteunen het verhaal. Op het omslag staan de hoofdpersonen afgebeeld in een snackbar. Eerder verscheen over Sander en Alien 'Alien' en het derde deel 'Poedelnaakt'*. Vanaf ca. 11 jaar.

Frituur Paradiso

Dit boek is een vervolg op ‘Alien’ van Marc de Bel en Guy Didelez. Dat deed nogal wat stof opwaaien. De titel zou godslasterend zijn en de tongzoenen te overvloedig … In ‘Alien’ kon je al kennis maken met Sander, een gewone jongen en Alien, een buitenaards mooi meisje. Dat boek eindigt met de beslissing dat ze naar het concert van de Kriegels zullen gaan in Gent. ‘Frituur Paradiso’ start dus hier. De titel verwijst naar de naam van de frituur waar Sander en Alien terechtkomen voor en na het concert van de Kriegels. Er komt heel wat bij kijken bij dat concert: mama en papa moeten hun toestemming geven. Robbe, de oudere neef van Alien gaat mee als chaperon van de twee tieners. Daardoor krijgen ze beiden de toelating, maar zullen ze niet veel alleen kunnen zijn. Komt er dan nog bij dat Robbe en zijn vrienden heel andere interesses hebben. Voor Sander hoeft het allemaal niet zo, maar Alien ziet het uitgaansleven wel zitten. Dan kan plots alles: alcohol, drugs, overval op een nachtwinke…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties