Boek
Nederlands

Heksenbliksem

Guy Didelez (auteur), Harmen van Straaten (illustrator)
+1
Heksenbliksem
×
Heksenbliksem Heksenbliksem
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
In het heksendorp brandt de school door blikseminslag helemaal af. De heksenkinderen moeten naar een dorpsschool bij de mensen; Trezebelle en haar vriendinnen zijn niet erg welkom. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Heksen, Schoolleven
Titel
Heksenbliksem
Auteur
Guy Didelez
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Afijn, 2006 | Andere uitgaven
85 p. : ill.
ISBN
90-5933-063-3 9789059330634

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het heksendorp brandt de school door blikseminslag helemaal af. Totdat hun school heropgebouwd is, moeten de heksenkinderen naar een dorpsschool bij de mensen. Trezebelle en haar drie vriendinnen zijn er niet erg welkom. Vooral de autoritaire juf Blufkont heeft het niet begrepen op de vreemde gewoonten van de heksjes. Ze geeft hun dan ook geregeld straf. Als Trezebelle moet nablijven, slaat de bliksem in op de school. Nu staat juf Blufkont machteloos, maar Trezebelle weet raad. Vooral de heksenschool zal kinderen aanspreken: geen boeken, veel vrijheid en doen wat je leuk vindt. De alternatieve opvattingen en reacties van de heksjes leiden tot grappige situaties. De personages blijven typetjes; vooral juf Blufkont is een – weliswaar leuke – karikatuur. Het wensvervullende einde komt wat bruusk over, maar in zijn geheel is dit een optimistisch, ontspannend verhaal dat vlot leest. De licht karikaturale pentekeningen passen prima bij dit verhaal. Het boek is een zelfstandig te lezen ve…Lees verder

Heksenbliksem

Bij de heksen is haast alles anders dan bij de mensenkinderen. Hoe lelijker je bent, hoe beter. Wat wij ondeugden zouden noemen, is er heel normaal. En de kleine heksjes zijn dol op … schoollopen! Als het schoolgebouw afbrandt door een blikseminslag vinden ze dat een ramp. Terwijl alle volwassen heksen een nieuw gebouw optrekken, moeten de kinderen naar school in ‘de buitenwereld’. Heksje Trezebelle, het buitenbeentje dat bij haar geboorte een mooi uiterlijk meekreeg, gaat elke dag per bezem naar een onderwijsinstelling 15 km verderop, samen met haar drie boezemvriendinnetjes. Juf Blufkont is niet zo blij met de nieuwe leerlingen. Het cultuurverschil zorgt voortdurend voor grote misverstanden. En het regent straf. “Aanpassen of opkrassen” is jufs devies. De juf stelt een nieuw reglement op. Dat moeten ze uit het hoofd leren. Trezebelle herschrijft de tekst naar haar eigen opvattingen over onderwijs en dat levert haar een flinke nablijfbeurt op. En dan gebeurt het weer … de bliksem sla…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties